PODIJELI

Naučnici su otkrili davno izgubljeni drevni kontinent koji se nalazi duboko ispod Indijskog okeana. Naučnici kažu: Tek sada, kako istražujemo više dubokih okeana, pronalazimo sve te delove drevnih kontinenata.

Drevni kontinent, koji se nekada nalazio između Indije i Madagaskara, je nedavno pronađen raštrkan na dnu Indijskog okeana.

Prema rečima stručnjaka, pre tri milijarde godina, kontinent je pokrivao okean na mestu gde se sada nalazi ostrvo Mauricijus u Istočnoj Africi, navodi se u novoj studiji.

U nekim stenama na ostrvu Mauricijus se mogu naći mali fragmenti minerala koji su stari oko 3.000 miliona godina. To ne bi bilo važno da ovo ostrvo, vulkanskog porekla, nije tako mlado, sa jedva sedam do deset miliona godina starosti. Pa odakle su ti komadi stena došli, i kako je moguće da su toliko stari?

Odgovor je jednostavan. Oni potiču sa “izgubljenog kontinenta“ koji se nalazi ispod ostrva, objasnili su u saopštenju istraživači sa Univerziteta Witwatersrand u Južnoj Africi.

Prema rečima naučnika, kristali su “transportovani“ na površinu pomoću vulkanske aktivnosti, prenela ih je lava. Da bi dobili starost kristala, naučnici su koristili tehniku koja se zove spektrometrija.

Rezultati su pokazali da postoji kontinentalna kora ispod Mauricijusa, koja bi bila deo kontinenta nazvanog “Mauricija“, koji je predstavljao deo drevnog jezgra Madagaskara i Indije.

“Naši rezultati pokazju postojanje drevne kontinentalne kore ispod Mauricijusa“, napisao je profesor Ašval u studiji objavljenoj u Nature Communications.

“Mauricijus i drugi kontinentalni fragmenti Mauricija, su dominantno sačinjeni od arhajske kontinentalne kore, i prvobitno su bili deo drevnog jezgra Madgaskara i Indije.“

Stručnjaci upozoravaju da je “potopljeni kontinent“ bio izuzetno opasno mesto u dalekoj prošlosti, prekriven vulkanima, i da je doživljavao redovne zemljotrese.

“Mauricija je delovao kao tampon zona između zapadnog indijskog potkontinenta i istočnog Madagaskara, i bio je fragmentiran brojnim tektonskim i vulkanskim dešavanjima koja su se dogodila u tom regionu još u ranom periodu krede.“

Već 2013. godine su naučnici sumnjali da postoji izgubljeni kontinent koji se nalazi ispod ostrva Mauricijus. Tada su otkrili prisustvo malih tragova drevnih minerala u pesku na plažama.

Međutim, ovaj put je drugačije. Ovom prilikom, oni su ih detektovali minerale unutar stene, tako da su isključili pretpostavke da su ovi minerali tu dospeli putem vetra.

Tako su zaključili da postoji veoma stara kontinentalna kora koja se nalazi ispod Mauricijusa, koja je kasnije prekrivena lavom u procesu formiranja arhipelaga Maskarenskih ostrva, uključujući i Mauricijus.

Naučnici ukazuju da je ova potopljena kopnena masa bila deo super kontinenta Gondvana. Bar do pre oko 200 miliona godina, ova kolosalna formacija je počela da se odvaja u manje delove, zbog geoloških procesa tektonskih ploča.

Na kraju se super kontinent podelio u ono što su sada kontinenti Afrika, Južna Amerika, Antarktik, Indija i Australija.

Kontinenti se nalaze na pločama koje čine dno okeana, što uzrokuje kretanje kontinenta.

Zanimljivo, Alan Kolins sa Univerziteta u Adelejdu u Australiji je nedavno objasnio da se sada otkriva sve više i više ostataka drugih starih kontinenata. Nekoliko njih je pronađeno u Zapadnoj Australiji, pa čak i ispod Islanda.

“ Tek sada, kako istražujemo više dubokih okeana, pronalazimo sve te delove drevnih kontinenata.“

Webtribune.rs