PODIJELI

Tanka je linija koja razdvaja mitologiju od stvarnosti. U stvari, to smo naučili u prošlosti, a dokaz toga su arheolozi koji su čvrsto verovali da su drevni gradove poput Ura ili Troje bili samo legenda, dok gradovi nisu zapravo pronađeni.

Grad Heraklion– ne treba ga pomešati sa gradom Iraklion koji je najveći grad i administrativni centar ostrva Krit– je još jedan drevni grad koji je obavijen velom mita. Stotinama godina smatran mitskim gradom, Heraklion je progutalo Sredozemno more, i bio je zatrpan peskom i muljem tokom perioda od preko 1.200 godina.

Za razliku od Vavilona, Pompeje ili legendarnog izgubljenog carstva Atlantide, malo ljudi danas je čulo za Tonis-Heraklion.

Dravni grad Heraklion je bio poznat mnogim drevnim grčkim filozofima, među njima i Herodotu, koji je pominjao ovaj drevni grad u brojnim svojim spisima, iako postojanje ovog grada nije dokazano sve do devetnaestog veka.

Takođe poznat kao Tonis, grad je pripadao drevnoj egipatskoj civilizaciji a njegov značaj je naročito porastao tokom poslednjih dana faraona. U kasnom periodu, bio je glavna luka u Egiptu za međunarodnu trgovinu i naplatu poreza.

Drevni grad je osnovan pre skoro 3.000 godina, na mestu današnjeg Abu Kir zaliva, 32 km severoistočno od Aleksandrije. Danas je i dalje potpljen na 45 metara pod vodom, tamo gde je sada zaliv Aboukir.

Njegova lepota je vekovima samo deo neverovatne priče koja obuhvata ovaj drevni grad. Vekovima se smatrao legendom kao i Atlantida, bio je grad izuzetnog bogatsva koji je spominjao Herodot, a čak su ga posetili i Helena Trojanska i Paris, njen ljubavnik.

Do sada su stručnjaci pronašli veliku statuu od 5 metara i stotine manjih statua nižih bogova širom morskog dna. Desetine malih krečnjačkih sarkofaga su takođe nedavno otkrili ronioci, a veruje se da su u jednom momentu sadržali mumificirane životinje, koje su tamo stavljene da umire bogove.

Jedan od najznačajnijih predmeta izdvojenih iz potonulog grada je bila veličanstvena crna stela koja ima dva metra visine i savršeno očuvane hijeroglife sa početka četvrtog veka pre nove ere. Stela otkriva neke od zamršenosti savremenog oporezivanja u Egiptu- “Njegovo visočanstvo (faraon Nektanebo I) je naredio: Neka se da jedna desetina zlata, srebra, drveta, prerađenog drveta i svih stvari iz mora Hau-Nebut (Mediteran)… da postanu božanska ponuda mojoj majci Neit“, govori istorija.

Otkriće stele je od velikog značaja za arheologe, jer je pomoglo rešavanju velike misterije. Upoređujući je sa drugim ispisanim spomenicima, stručnjaci su uspeli da utvrde da Tonis i Heraklion nisu bili, kao što se ranije verovalo, dva različita grada, već jedan grad poznat i po egipatskom i po grčkom nazivu.

Webtribune.rs