PODIJELI

Republikanski kandidat na izborima za predsednika SAD Donald Tramp osvojio je potrebnih 270 glasova elektora i zvanično je postao 45. predsednik SAD.

Pristalice kandidatkinje Demokratske partije Hilari Klinton nadale su se da bi elektori, posrednici za koje se zapravo glasa na dan predsedničkih izbora, mogli da iznevere glasače po saveznim državama i ne glasaju za Trampa, ali se desilo obrnuto – neki elektori koji bi trebalo da daju glas za Klinton, glasali su drugačije.

Za pobedu na predsedničkim izborima potrebna je podrška 270 od 538 elektora. Prema rezultatima novembarskih izbora, Tramp ima 306 elektora.

Tramp je obezbedio više od 270 elektora pošto je glasanje na elektorskoj skupštini obavljeno u više saveznih država. S glasovima u Teksasu, republikanski kandidat je premašio granicu od 270 eletra, a do kraja dana bi trebalo da bude završeno glasanje i u ostalim saveznim državama.

U više saveznih država organizovani su protesti kako bi bio izvršen pritisak da se ne glasa za Trampa, s argumentima da je Klinton dobila preko 2,5 miliona glasova više od Trampa na nacionalnom nivou i da su obaveštajne službe zaključile da je Rusija hakerskim napadima potpomogla Trampovu pobedu.

Prvo odstupanje zabeleženo je u saveznoj državi Mejn, gde je jedan od troje elektora, koji bi trebalo da glasaju za Klinton, glasao za Bernija Sandersa, kandidat za nominaciju demokrata kojeg je Klinton porazila na stranačkim izborima.

U državi Vašingtonu gde bi 12 elektora trebalo da glasa za Klinton, četvoro njih je dalo glas za druge kandidate. To je prvi put u poslednjih 40 godina da elektori u Vašingtonu ne glasaju prema rezultatima glasanja.

I u državi Minesota jedan elektor je odbio da glasa za Klinton. Nije jasno zašto Muhamad Abdurahman nije glasao za Klinton, premda je on bio delegat Bernija Sandersa na konvenciji Demokratske partrije. On je ipak odmah zamenjen elektorom koji je glasao za kandidatkinju demokrata, navodi agencija Asošijetid pres.

Jedan elektor je “izdao” Hilari: Glasam za Sandersa

Jedan od elektora koji biraju predsednika SAD iz države Mejn, u kojoj je pobedila Hilari Klinton, nije glasao za nju već za Bernija Sandersa.

Sanders je izgubio u trci za predsedničku nominaciju Demokratske partije.

“Dao sam danas svoj elektorski glas za Bernija Sandersa da bih onim novim glasačima koje je inspirisao dao do znanja da su ih neki od nas čuli, da su ih slušali, da ih poštuju i razumeju njihovo razočaranje”, napisao je na svom profilu na Fejsbuku elektor Dejvid Brajt, dodajući da ionako svojim glasom ne bi pomogao Klintonovoj da pobedi Donalda Trampa.

Elektorska skupština danas treba da potvrdi izbor republikanskog kandidata Donalda Trampa za predsednika SAD, pošto je na izborima 8. novembra na osnovu osvojenih glasova stanovništva dobio 306 od 538 elektora.

Elektori, međutim, nemaju ustavnu obavezu da glasaju za kandidata koji je dobio najviše glasova u saveznoj državi koju predstavljaju, mada postoje savezni zakoni koji obeshrabruju takve postupke.

Do sada je, posle glasanja u Južnoj Karolini, Arkanzasu, Misisipiju, Oklahomi, Tenesiju i Zapadnoj Virdžiniji, Tramp dobio 44 glasa elektora. Za pobedu mu je potrebno 270 glasova.

Hilari Klinton je do sada dobila 10 elektorskih glasova u Vermontu, Nju Hempširu i Delaveru.