PODIJELI

Iako mnoge EU birokrate odbijaju da direktno kažu da je pruiznanje Kosova za ulazak Srbije u EU uslov, kao i distanciranje od Rusije, iz svake njihove uvijene izjave postaje jasnije da Srbija mora da se odrekne identiteta da bi ušla na brod koji tone.

Tako je nemački ministar Rot u standardo zavijenoj formi jasno stavio do znanja da Srbija mora da sredi odnos sa Kosovom i da ne sme da bude koflikata ako žele u EU, gde se jasno da zaključiti da se o Kosovu govori kao o posebnoj državi. Ništa drugačije nije ni sa Rusijom.

Poštuju naš odnos sa njom kobajagi, ali ne dopuštaju da signali jedne članice budu izvan važeće politike evropskog frankeštajna.

– Kada Srbija bude članica Evropske unije sa Kosovom mora da bude sve jasno – poručio je ministar za EU u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot.

Rot je rekao da odnosi Srbije sa Kosovom moraju pre pristupanja EU da budu “pravno obavezujuće normalizovani”.

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li će Srbija morati da prizna Kosovo pre ulaska u Uniju.

– I Kosovo ima tu perspektivu pridruživanja Evropskoj uniji. Ne smemo dozvoliti uvoz bilateralnih konflikata. Normalizcija mora da napreduje, jer se time poboljšava svakodnevni život Srba i Kosovara – rekao je Rot.

Rot kaže da mu je drago što su otvorena poglavlja koja se odnose na demokratiju i vladavinu prava, a da su akcioni planovi, koje je vlada dostavila, važan korak u pravcu ka EU.

Na pitanje kada je optimalni rok da Srbija postane punopravna članica EU, nemački ministar je rekao da je to onda kada svi uslovi za pristupanje budu ispunjeni, a da je odgovornost na Srbiji.

– Što se brže sprovedu neophodne reforme, to se brže približava samo pristupanje. I dalje stojimo iza naše reči da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupanja Uniji i za to pružamo kontinuiranu podršku – rekao je on.

Rot je takođe rekao, odgovarajući na pitanje da li će EU insistirati da Srbija uvede sankcije Rusiji, da je neophodno da se Srbija, sa nastavkom pregovora, kontinuirano pridruži i spoljnopolitičkim stavovima EU.

– Niko ne želi da Srbija prekine svoje tradicionalno bliske odnose sa Rusijom, no isto tako nije dopustivo da se šalju signali u svim pravcima – zaključio je Rot.