PODIJELI

Uprkos korektnim razgovorima koje su zvaničnici Srbije imali u protekla dva dana s Mihaelom Rotom, državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Nemačke, naš državni vrh je šokiran njegovom porukom da će Srbija dobiti podršku „ako je odlučna da bude deo EU, a ne Rusije“.

Povodom tog nediplomatskog skandala, gostu iz Berlina je jasno saopšteno da smo mi suverena država i da ne nameravamo da budemo deo Rusije, ali da ćemo nastaviti da razvijamo prijateljstvo sa tom zemljom.

Ministar za rad Aleksandar Vulin ocenio je da je izjava Rota bila neoprezna, ali je dodao da je uveren da ta izjava ne odražava odnose vlada Srbije i Nemačke.

– Siguran sam da Rot zna da je Srbija suverena zemlja, a ne teritorija, i da nikada nije ni pokušala, a ni želela da bude deo nijedne druge države, pa ni Rusije. Kao suverena zemlja imamo pravo na svoju spoljnu politiku, prijatelje i interese. Srbija ne pokušava da bude deo Rusije, niti je to iko ikada rekao, ali ne želi ni da za korak umanji dobre odnose s tom zemljom.

Lider Pokreta socijalista je dodao i da ne bi bilo loše da EU uspostavi jedinstvenu politku u svojim redovima, pre nego što od Srbije zatraži da je poštuje jer ima zemalja koje se zalažu za ukidanje sankcija Rusiji.

Koalicioni partneri naprednjaka iz SNP Nenada Popovića saopštili su, povodom Rotove poruke, da Srbija nikada i ni po koju cenu neće uvesti sankcije Rusiji:

– Nemački državni ministar izrekao je sramnu laž kako Srbija razmišlja da bude deo Rusije. Srbija nikada neće biti deo ni EU ni Rusije, već će ostati samostalna i težiti da bude još snažnija. Podsećamo nemačkog diplomatu da Srbija ne može biti deo Rusije, zato što Rusija i Srbija ne baziraju svoje odnose na ucenama, uslovljavanjima i na lažima, već na vekovnom bratskom savezništvu, a pogotovo u dva svetska rata, i to baš protiv Nemačke.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković ocenio je, za „Novosti“, da se Rot poslužio gebelsovskom metodom zbog koje bi trebalo da se postidi Nemačka:

– U pitanju je bezobrazna i cinična izjava. Srbija ne želi da bude deo Rusije već želi najbolje odnose s njom. Nemački zvaničnik ovako prikriva stvarne antisrpske ciljeve Zapada, od otimanja Kosova do gašenja RS.

U kabinetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića osvrnuli su se, za „Novosti“, i na Rotov stav da pre članstva Srbije u EU „sve mora biti jasno po pitanju Kosova i Metohije“.

– Ustav Srbije je jasan i predsednik Republike ga nikada neće prekršiti. Srbija je vojno neutralna i nikada neće prihvatiti nezavisnost KiM. Istovremeno, ispunjavamo uslove za ulazak u EU sve dok se ne zatraži priznavanje KiM – kaže Stanislava Pak, savetnica šefa države.

(Novosti.rs)