PODIJELI

Nezavisna kandidatkinja za odbornika Skupštine grada Banja Luka Snježana Stanković nam je ukratko objasnila šta je potrebno uraditi ukoliko sjedne u skupštinsku klupu.

Često putujem u druge gradove u BiH i uvijek se sa radošću vraćam kući u Banja Luku jer je moj i naš  grad još uvijek jedan od ljepših i za život ugodniji od drugih. Čini mi se da je vazduh čišći, da su šire ulice, da su naselja ljepša,  da ima više zelenila. Ali kada otputujem u neki evropski grad tek tada vidim nedostatke našeg grada. Prvo što se vidi na samom ulasku u grad (jer se ulazi iz prigradskih dijelova)  to su naše “nedovršene” kuće.Po kućama se vidi koliko smo mi zaostali kao društvo, kao  grad, koliko je naš narod siromašan.Prvi utisak koji dobijete  pogledom na  kuće u prigradskim naseljima  je da ste još u osamdesetim godinama jer iako su kuće izgrađene davnih 60 tih, 70 tih godina uglavnom još uvijek nemaju fasadu, ogradu na balkonima, betonirane staze oko kuće, betoniran prostor za parkiranje automobile , garažu isl.U dvorištima je najčešće gomila  pijeska, šljunka, cigle, crijepa, drveta, plastike i bog zna čega sve ne.Kuće su građene stihijski, bez plana, bez nadzora  i na žalost bez popratne dokumentacije. Lokalna zajednica zajedno sa građanima mora naći način da se “kuće obuku,  dvorište uredi, ulica poploča i  gradskom rasvjetom obasja” . O tome da svaka kuća mora  biti priključena i umrežana na vodovodnu i gradsku kanalizaciju mislim da ne treba posebno naglašavati jer to je primarna potreba vlasnika kuća a obaveza lokalne zajednice da isto napravi.Načina ima ,samo treba htjeti ,treba biti kreativan.

Kada su u pitanju stambene zgrade osnovni problemi su sigurno u nesprovođenju zakona koji već postoji a tiče se Zajednica etažnih vlasnika. Prvo pitanje koje ću pokrenuti u Gradskoj skupštini je ovo i tražiću da se isto odmah počne sprovoditi jer ćemo sa “jednim udarcem ubiti dvije muve”.To znači da se dodatno mogu zaposliti ljudi koji bi brinuli o zgradama odnosno o zajednici stanara i riješavali  bi zajedno sa stanarima njihove svakodnevne probleme. A problemi su :stare fasade na zgradama, stari krovovi koji traže renoviranje, zajednički prostori u zgradama, uređenje užeg  prostora oko zgrada, igrališta, parkinzi,travnjaci, čišćenje snijega oko “ulaznih vrata zgrada” , postavljanje pojedinačnih vodomjera na svaki stan, pojedinačnih kalorimetara na svaki stan i sve ono što svakodnevno muči ljude, stanare, podstanare i sustanare.

Kada riješimo osnovne odnosno primarne gore pobrojane stvari  i one  koje se tiču zdravstva i školstva u lokalnoj zajednici tada se radi nadogradnja u kulturnom, arhitektonskom, ekološkom i svakom drugom  smislu.

Mnogo je posla ispred  lokalnih vlasti, mnogo je ideja koje se mogu realizovati a samo treba  izabrati na svako radno mjesto  stručne, obrazovane , pametne i kreativne ljude (nikako stranički podobne poslušnike ). Kada bismo to uspjeli imali bismo za kratko vrijeme Banja Luku koje se ne bi postidjela ni Evropa. Ovako….još imamo razloga da “crvenimo”….