PODIJELI

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof osudili su pokušaje revizije istorije Drugog svetskog rata.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof osudili su pokušaje revizije istorije Drugog svetskog rata.

“U razgovoru je posebna pažnja posvećena, uz obostranu osudu, pokušaju revizije istorije Drugog svetskog rata, koja se u Hrvatskoj manifestuje aktuelnim odnosom prema Stepincu, Budaku, Barešiću, a na nivou Evrope i pojedinih članica OEBS-a i nastojanjem da se izbriše svaka razlika između fašizma i komunizma”, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Zurof je doputovao u Srbiju i region radi učešća u radu Konferencije o Holokaustu koja se održava u petak u Zagrebu u prisustvu patrijarha srpskog Irineja i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Za projekat izgradnje Memorijalnog centra Holokausta “Staro sajmište” na Novom Beogradu, Efraim Zurof je naglasio da njegova izgradnja za Srbiju ima nacionalni, regionalni i globalni značaj, jer će podići svest ne samo o jevrejskim žrtvama, već pre svega o srpskim i romskim žrtvama na ovim prostorima tokom Drugog svetskog rata, što je manje poznato u svetu.

Otac Jovan Ćulibrk, koji je član Komisije za izgradnju “Starog sajmišta”, upoznao je Dačića i Zurofa sa detaljima izgradnje, zatim sa predstojećim skupovima u Hrvatskoj, kao i o radu Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Katoličke crkve koju je formirao papa Franja radi utvrđivanja činjenica o ličnosti kardinala Alojzija Stepinca.

On je istakao poseban značaj dolaska vaseljenskog patrijarha Vartolomeja u Hrvatsku radi učešća u aktivnostima u organizaciji vladike Porfirija i SPC u Hrvatskoj.

Ministar Dačić je pomenuo usvajanje Zakona o restituciji imovine žrtava Holokausta bez živih naslednika, kao i svoj planirani susret sa predstavnicima Svetskog jevrejskog kongresa na marginama predstojećeg 71. zasedanja Generalne skupštine UN-a u Njujorku, kao ilustraciju odnosa Srbije prema Jevrejima i Izraelu.

U tom kontekstu je, povodom incidenta na Aerodromu “Nikola Tesla”, istakao da oseća potrebu da i Efraimu Zurofu reafirmiše poznate stavove i pozicije Republike Srbije prema državi Izrael, dodaje se u saopštenju.