PODIJELI

Džim Kurijer smatra da je Novak Đoković na putu da postane najbolji igrač svih vremena, ali ističe da mora da osvoji Rolan Garos da bi uspio u tome.

“Definitivno mu je potreban, u to nema sumnje. U suprotnom, ne bi bio smatran najboljim igračem svih vremena, što svakako ima šansu da postane”, rekao je bivši prvi reket svijeta i četvorostruki gren slem šampion.

Najbolji igrač i sportista planete pohod na jedini od četiri najveća turnira koji mu nedostaje započinje protiv Jen-Hsun Lua.

“Prošle godine je ovdje poražen od Stana Vavrinke u finalu, a mislim, ako se ne varam, da je već na drugom treningu na Vimbldonu izabrao Švajcarca za sparing partnera – upravo zbog spomenutog poraza. Rekao sam mu tada – ‘Novače, to je bila šljaka, ovo je trava. Ovo je drugi turnir i moraš da vježbaš sa čovjekom koji ti je nanio tako težak poraz’. On je uradio tačno to, a kada su završili trening šalili su se na temu pariskog finala i to je bilo to. Pariz je bio gotov, ali je morao da nađe način da to prebrodi. Kako bi to učinio, morao je da se suoči sa svojim ‘demonom’. Da priča o tome, da se bori, jer ne može da pobjegne”, dodao je Amerikanac.

Srbin je jedan od najuspješnijih igrača ikada kada je šljaka u pitanju, sa 79,7 odsto pobjeda – što je peti najbolji učinak za igrače iz Open ere koji su odigrali barem 200 mečeva.

“Mislim da je previše puta isticao u javnosti koliko mu znači osvajanje turnira u Bulonjskoj šumi. S druge strane, jedna od najvećih snaga Rafaela Nadala jeste to što njegovo razmišljanje ide od poena do poena, ne zamarajući se previše mislima o kompletnom turniru. Za razliku od njega i Rodžera, Novak je nešto emotivniji momak, pa vjerujem da se na neki način ‘hrani’ takvim pričama i iz njih izvlači energiju. Iskren je i vjeruje sebi, ali nije to baš uvijek dobro”, dodao je Kurijer.