PODIJELI

Domaće zdravstvo u korak sa svijetom!

U banjalučkoj Klinici za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju prvi put uspješno su operisani pacijenti sa urođenim anomalijama na licu.

Za ovakav zahvat odabran je najbolji tim ljekara, kojim su rukovodili Ričard Džejms Redeta i Branko Bojović sa Američkog univerziteta “Džon Hopkins”.

Novine u operativnoj tehnici, putem video-linka, pratili su studenti i ljekari u amfiteatru Medicinskog fakulteta.

Da je medicina najhumanija profesija, danas su potvrdili u banjalučkom Kliničkom centru. Novom metodom operisana su tri pacijenta sa urođenim anomalijama: dvoje djece i 17-ogodišnja djevojka.

Operativnim timom, sastavljenim od domaćih ljekara, rukovodili su vodeći američki ljekari. Među njima i doktor Bojović, poznat u svijetu po izvođenju najkompikovanijih operacija.

– Mi malo više, malo češće radimo takve operacije nego što se radi ovdje i zatog imamo malo više iskustva i znanja o tome. Mislim da smo izabrali pacijente koji su baš dobri kandidati za ovakve operacije, kaže dr Branko Bojović, šef Odjeljenja plastične i rekonstruktivne hirurgije u Dječijoj bolnici “Šrajners” u Bostonu.

Pacijenti su bili u najboljim rukama, a to potvrđuje i iskustvo vođe tima, doktora Redeta koji je do detalja, putem video linka, objašnjavao cijeli operativni proces, a sve pratili studenti i ljekari u amfiteatru Medicinskog fakulteta.

– U SAD godišnje obavim oko 600, 650 operacija i to radim oko 15 godina. Veći dio moje prakse je pedijatrijska plastiična hirugija, pojašnjava Ričard Džejms Redet, dječiji plastični hirurg u bolnici Džons Hopkins Baltimor.

U posljednje dvije godine Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirugiju napravila je iskorak. Formirano je i Republičko udruženje plastičnih hiruga, u kojem je 20 ljekara. Resorno ministarstvo koje je potpisnik Sporazuma o saradnji sa univerzitetom Džons Hopkins planira naše ljekare da šalje na usavršavanje u najbolju američku bolnicu.

Naši i američki ljekari danas su obavili prve ovakve operacije, a već na jesen isti tim ljekara, dolazi sa planom novih operacija.