PODIJELI

Brisel — Radna grupa za proširenje Evropske unije završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23.

Postignuta je saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24, a razgovori će biti nastavljeni.

Na sastanku radne grupe EU za proširenje Hrvatska nije iznela stav o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom, tako da je ta tačka skinuta s dnevnog reda i o tome će se ponovo razgovarati sledeće sedmice, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

“Hrvatska predstavnica nije imala instrukciju iz Zagreba, tako da se prešlo preko ove tačke i ona je ostavljena za sledeću nedelju”, rekla je Miščevićeva.

Ta tačka će sad, kako je objasnila, stalno biti stavljana na dnevni red i “neće se ni pomerati, ni sklanjati, ni blokirati dok god ne dobiju zeleno svetlo iz Zagreba”.

Podsetila je da su sve ostale države članice EU saglasne da je ono što smo uradili u akcionim planovima i predstavili kao elemente za otvaranje poglavlja 23 apsolutno u saglasju s planovima EU.

“Nismo načisto ni šta se traži u ovom trenutku, ali znamo da od ovoga više zaista ne može da se uradi”, rekla je Miščevićeva.

Ona je, međutim, naglasila da još nije kasno da pregovori budu otvoreni u junu, a da bi eventualno njihovo odlaganje bilo štetno ne samo za Srbiju, već i za EU.

“Mi očekujemo da će to biti, još ima dovoljno vremena. Nadamo se da ovo neće u toj meri omesti da ne dođe do otvaranja poglavlja”, rekla je Miščevićeva.

Holandija, kao predsedavajuća EU, saopštila je ranije da je spremna da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna.

Hrvatska je neformalno stavila do znanja da od Srbije očekuje da ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju s Haškim sudom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada Republike Srbije zaprepašćena odlukom Hrvatske da ne podrži evropski put Srbije.

Austrija se zalaže za dalji napredak u procesu pristupanja Srbije EU, ističe ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.