PODIJELI

Koalicija Dveri-DSS se nalazi ispod cenzusa sa 4,99 odsto glasova prema poslednjim podacima koje je objavio RIK, na osnovu obrađenih 99,82 biračkih mesta.

Koalicija SDS-LDP-LSV ostala je iznad crte za ulazak u parlament sa 5,02, saopštila je kasno sinoć RIK.

Kako je saopštio direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, prema tim podacima, lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, SPS 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, a pokret “Dosta je bilo” 6,03 odsto.

SVM je osvojio 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

U trenutku čitanja rezultata lider Dveri Boško Obradović je sa galerije predsednika RIK-a Dejana Ðurđevića pitao da li ga je sramota i da li sme da pročita rezultate i da li sme “pred narod”, na šta mu je Ðurđević odgovorio da ne vrši pritisak.

Kako se vidi na objavljenim snimcima, došlo je i do koškanja ispred sale, kada su Đurđević i Kovačević napuštali prostorije RIK. Njih su ispred sale sačekali predstavnici Dveri koji su vikali da treba da ih bude sramota i da “kradu glasove naroda”, a zatim je došlo i do guranja. Snimak je objavljen na Fejsbuk profilu Dveri.

Đurđević je kasnije rekao da je u pitanju kulminacija pritisaka koje trpi RIK, da je bilo nasrtaja na jednu kolegenicu, kao i da je slučaj prijavljen policiji.

Ranije, tokom još jednog maratonskog dana u RIK i petočasovnog izjašnjavanja, donete s u odluke o 99 mesta sa “teškim greškama”.

RIK je odlučila da anulira rezultate sa 10 biračkih mesta, dok je u preostalim slučajevima verifikovala rezultate glasanja.

Incident u RIK, Dveri objavile snimak

Incident i fizički sukob do kog je došlo u prostorijama RIK prijavljeni su policiji, a pokret Dveri je snimak incidenta objavio na svojoj Fejsbuk stranici.

Do incidenta je došlo nakon što je RIK saopštio da je prema poslednjim rezultatima koalicija Dveri-DSS ispod cenzusa za ulazak u parlamenta za 0,01 odsto glasova.

Predstavnici Dveri su zatim sačekali čelnike RIK da izađu iz sale, a nakon kratke verbalne rasprave uz pitanje “kako ih nije sramota da kradu”, došlo je i do kratkog sukoba, koškanja i vike.

Đurđević: Nedopustivo, a imaju šansu za cenzus

Predsednik RIk Dejan Đurđević ocenio je nedopustivim incident koji se dogodio nakon što su članovi Pokreta Dveri sačekali članove komisije ispred sale.

To se dogodilo po objavljivanju poslednjih izbornih rezultata prema kojima koalicija Dveri-DSS nije prešla cenzus.

“Posebno je nedopustivo da nakon ponoći u jednoj civilizovanoj zemlji u zgradi Skupštine na tako primitivan način provociraju i napadaju članove RIK-a i na kraju fizički nasrnu na jednu koleginicu”, rekao je Đurđević.

On je naveo da je Pokret Dveri, iako ima veliku verovatnoću da nakon ponovljenih izbora pređe cenzus, vršio od nedelje veliki pritisak na RIK i “mitingovao i ometao rad”.

“Ovo se nikada nije dešavalo, da mi ne možemo da uđemo u salu za sednice od političara koji drže konferencije za novinare i misle da mi prekrajamo volju naroda”, dodao je Đurđević.

Đurđević je kazao i da je večerašnji incident prijavljen policiji i izrazio nadu da će državni organi raditi svoj posao kako bi izbori koji će biti ponovljeni na 15 biračkih mesta u Srbiji protekli u miru.

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović verbalno je napao Đurđevića i ostale članove RIK koje je posle objavljivanja da koalicija Dveri-DSS nije prešla cenzus, upitao “kako ih nije sramota” i “da li smeju pred narod”.

Dveri: Neviđena izborna krađa

Nа nоćnој sеdnici u 2.30 uјutrо, Rеpubličkа izbоrnа kоmisiја dоnеlа је оdluku о prеliminаrnim rеzultаtimа Vаnrеdnih Rеpubličkih izbоrа kоја prеdstаvlја dо sаdа nеviđеn skаnаdаl u nоviјој pоlitičkој istоriјi Srbiје.

Kао štо smо i sumnjаli i nајаvlјivаli, pоslеdnjа čеtiri dаnа RIK је pоdlеgао pritiscimа i nаrеđеnjimа vlаdајućе Srpskе nаprеdnе strаnkе i dirеktnо pоkrао glаsоvе grаđаnа Srbiје, tаkо štо је nа nоćnој sеdnici izvršеnо krivičnо dеlо fаlsifikоvаnjа izbоrnе vоlје grаđаnа Srbiје: izbоrnа listа DVЕRI-DSS spuštеnа је ispоd cеnzusа nа 4,9999% i tо – vеrоvаli ili nе – zа 1 glаs!

Dаnimа smо ukаzivаli dа је izbоrnа krаđа u tоku i dа RIK 96 sаti nе mоžе dа prеbrојi mаnjе оd 2% glаsоvа zаtо štо је dоbiо nаlоg dа pоkrаdе izbоrе i ispоd cеnzusа spusti оpоziciоnе listе.

Cilј izbоrnе krаđе glаsоvа оpоziciје је dа vlаdајućа SNS pо Dоntоvоm sistеmu dоbiје dоbiје dоdаtnе mаndаtе, kао i dа оpоziciја budе izbаčеnа iz Skupštinе Srbiје.

Pоzivаmо Svе оpоzicоnе pоlitičkе strаnkе kао i kоmplеtnu dеmоkrаtsku јаvnоst Srbiје dа sе suprоtstаvimо оvаkvој dо sаd nеviđеnој izbоrnој krаđi i pоništаvаnju izbоrnе vоlје grаđаnа.

Nеćеmо dоzvоliti dа SNS оdlučuје о rеzultаtimа izbоrа u Srbiјi, vеć sе mоrа pоštоvаti izbоrnа vоlја grаđаnа izrаžеnа 24.аprilа.

(B92,Beta,dveri.rs)