PODIJELI

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović usprotivio se u utorak podeli Mostara na dve opštine kako je to predložila SDA Bakira Izetbegovića.

On se zauzeo za održavanje lokalnih izbora što zavisi od postizanja dogovora o izmeni izbornih pravila za taj grad.

“Mostar je jedini višenacionalni grad u Bosni i Hercegovini i svi ga svojataju za sebe. To je kvaliteta ovog grada i kao takav on ne sme imati bilo kakve elemente podele”, rekao je Čović u Mostaru nakon što je zajedno s američkom ambasadorkom u BiH Maurin Kormak otvorio obnovljeni `Američki kutak`.

Rekao je da su se stranačka čelništva HDZ-a BiH i SDA gotovo dogovorila oko rešenja za Mostar, no da su niža stranačka tela iz SDA uputila zahtev da se Mostar ustroji s dve opštine po nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja što je poremetilo sporazum.

“Da ste me pre četiri meseca pitali o ovome, rekao bih da smo skoro sve dogovorili. Bojim se da još neki misle da trgovinom mogu dobiti neki dodatni kvalitet za sebe, ma što god to značilo, no to nije moguće”, dodao je Čović, prenela je Hina.

Izrazio je očekivanje da dogovor o promenama Izbornog zakona BiH biti postignut nakon što je Ustavni sud BiH osporio deo koji se tiče Mostara.

“Izbori se moraju na jesen održati i u Mostaru a grad na Neretvi ne sme biti izuzetak kada je u pitanju održavanje lokalnih izbora”, dodao je Čović.

Odbacio je prigovore dela bošnjačkih političara da su Bošnjaci majorizovani u Mostaru od mnogobrojnijih Hrvata.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ujedno i predsednik SDA tvrdi da se pokušavalo doći do rešenja za ustrojstvo Mostara, ali da za to nije bilo spremnosti u HDZ-u BiH.

Rešenje koje je bilo gotovo dogovoreno je bilo jedinstveni Mostar s određenim stepenom samouprave na nižim nivoima vlasti od gradske i stava SDA i HDZ BiH o tome bila su približena, no HDZ BiH od toga je iznenada odustao i ponudio “jednostrani predlog”, rekao je Izetbegović u intervjuu za banjolučke Nezavisne novine.

Dodao je da Bošnjaci neće pristati na rešenje kojim bi u Mostaru bili majorizovani jer su manjina u odnosu na Hrvate.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008.

U međuvremenu je Ustavni sud BiH na zahtjev hrvatskih stranaka poništio deo izbornog zakona koji se odnosi na Mostar te zatražio da se ujednači vrednost glasova birača iz šest bivših izbornih područja.

Zbog toga izbori u Mostaru nisu održani 2012, raspušteno je Gradsko veće, a jedinu vlast predstavlja gradonačelnik Ljubo Bešlić.