PODIJELI

Vodostaj rijeke Save kod Srpca i dalje je u blagom porastu, ali za sada nema opasnosti od poplava širih razmjera ukoliko ne bude novih obilnih padavina.

Vodostaj rijeke Save kod Srpca i dalje je u blagom porastu, ali za sada nema opasnosti od poplava širih razmjera ukoliko ne bude novih obilnih padavina.

Nivo Save danas u 12 časova dostigao je 888 centimetara, što je 28 centimetara iznad kote kada se proglašavaju redovne mjere zaštite od poplava, a nedostaje 58 centimetara do nivoa kada se uvode vanredne mjere.

Ovo je izjavio načelnik opštine Srbac Drago Ćirić prilikom današnje posjete ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske dr Steve Mirjanića ovoj opštini.

U priobalnom, nebranjenom području sela Gaj i Bajinci zaplavljeno je pet kuća i više gospodarskih objekata, ali voda nije ušla u kuće. Rijeka Sava izlila se nizvodno od ovih sela do Kobaša i Korova, i poplavila više hiljada hektara zemljišta. Uz dvije farme evakuisana je stoka, a voda se primakla i do samih kuća pored magistralnog puta Srbac – Derventa. Ekipe Civilne zaštite spremne su da pomognu ugroženom stanovništvu ukoliko bude bilo potrebno.

Nakon posjete vodoplavnog područja, Mirjanić je izrazio zadovoljstvo preduzetim preventivnim mjerama i stanjem u zaštićenom području ove opštine u kome uspješno funkcioniše rekonstruisana kanalaska mreža i nema ugroženih domaćinstava.

Načelnik Ćirić izrazio je zabrinutost pojavom klizišta na savskom odbranbenom nasipu u Bajincima, što je posljedica nekvalitetno obavljenih poslova „Voda Republike Srpske“ na sanaciji ovog nasipa, sa čime se složio i ministar Mirjanić.

Osim sanacije nasipa, načelnik Ćirić i ministar Mirjanić saglasili su se da je neophodna hitna rekonstrukcija crpnih stanica „Matura“ i „Brzaja“ u koje ništa nije ulagano gotovo 30 godina.

Nakon opštine Srbac, ministar Stevo Mirjanić do kraja dana će posjetiti i poplavom zahvaćena područja opština Gradiška i Kozarska Dubica.