PODIJELI

PARIZ – Francuski predsjednik Fransoa Oland pozvao je danas ministre zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, da preduzmu “odlučujući” korak i usvoje “istorijski pakt” o ograničavanju globalnog zagrijavanja.

“Morate da preduzmete konačan, odlučujući korak koji nam omogućava da dostignemo cilj”, poručio je Oland ministrima i delegatima, kojima je prethodno francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus podnio nacrt globalnog sporazuma, prenio je AFP.

“To će biti prvi univerzalni sporazum u istoriji pregovora o klimi”, zaključio je predsjednik Oland.

Fabijus, koji je predsjedavao skoro dvonedjeljnim pregovorima učesnika iz 195 zemalja na samitu u francuskoj prestonici, predao je danas, uz aplauz i usklike, nacrt sporazuma ministrima, koji do kraja dana treba da odluče da li će ga odobriti ili ne.

On je istakao da će predloženi sporazum biti pravno obavezujući te da će biti “istorijska prekretnica” ukoliko bude usvojen.

Ranije danas, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun održao je nadahnut govor pred učesnicima samita o klimi u Parizu, pozvavši ih da usvoje konačni sporazum o borbi protiv globalnog zagrevanja, uz poruku da “milijarde ljudi zavise od njihove mudrosti”.

Izvor: cafe.ba