PODIJELI

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas Srni da BiH želi da na dvodnevnom ministarskom forumu pravosuđa i unutrašnjih poslova “EU – zapadni Balkan”, koji u ponedjeljak, 7. decembra, počinje u Sarajevu, pokaže spremnost za zajedničko djelovanje, što je glavni uslov da u borbi protiv bezbjednosnih prijetnji bude pobjednik.

Mektić kaže da će ovaj skup okupiti najznačajnije aktere u oblasti bezbjednosti i pravosuđa iz regiona i EU.

“Ukazano nam je veliko povjerenje činjenicom da smo domaćini ovakvog skupa na kojem će se donositi ključne odluke budućeg zajedničkog djelovanja u borbi protiv terorizma, nelegalnih migracija i trgovine oružjem, kao i pravosudnom saradnjom, posebno kada je riječ o istragama i dokazivanju krivičnih djela terorizma”, naglasio je Mektić.

On je rekao da će na konferenciji, koja će biti centar najvažnijih bezbjednosnih i pravosudnih dešavanja u Evropi, učestvovati 14 nadležnih ministara iz regiona i EU, te resorni komesari iz Evropske komisije.

“Zahvaljujući rezultatima koje je Ministarstvo bezbjednosti BiH postiglo u suzbijanju ilegalne trgovine oružjem, BiH se nametnula kao lider u ovoj oblasti i, kako saznajemo, u narednom periodu mogla bi postati centar iz kojeg bi se koordinisale zajedničke aktivnosti u regionu kada je riječ o borbi protiv ovih krivičnih djela i terorizma, posebno u svjetlu posljednjih dešavanja u svijetu i kod nas”, naveo je Mektić.

On smatra da je ova aktivnost izuzetno važna ako se uzme u obzir količina oružja zaostalog iz prethodnih ratova u zamljama zapadnog Balkana, koje je bezbjednosni problem za zemlje regiona, ali i EU gdje se to oružje krijumčari i koristi za izvršenje najtežih krivičnih djela i terorizma.

U Sarajevu u ponedjeljak, 7. decembra, počinje dvodnevni ministarski forum pravosuđa i unutrašnjih poslova “EU – zapadni Balkan” na kome će biti definisane smjernice zajedničkog djelovanja u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Skup organizuju ministarstva bezbjednosti i pravde BiH, na poziv Luksemburga kao zemlje koja predsjedava Savjetom EU, te u saradnji sa Evropskom komisijom.