PODIJELI

Ivan Čekić u svojoj kolekciji ima 1.218 kutija cigareta iz čak 80 zemalja sa svih kontinenata: Brazila, Indije, Kine, Rusije, Japana, Koreje, Čilea, Kanade, Amerike, Grčke, Holandije, Poljske…

Zovem se Ivan Čekić imam 22 godine.Živim u Istočnom Sarajevu. Sakupljam kutije cigareta imam ih 1230 iz otprilike 80   zemalja svijeta(kostarika, indija, brazil, peru, cile, hongkong, kina, japan, kanada, egipat, rusija, turska, izrael, indonezija, malezija, australija…).

Kutije sam poceo skupljati prije 4 godine kada mi je tetka poklonila kutiju “Cherchill” koja je kupljena u svajcarskoj. Prvobitno sam skupljao cigare tako sto sam na putovanjima kupovao 1-2 kutuje, nakon toga sam poceo skupljati kutije koje se mogu naci na nasim tržištima a onda sam stupio u kontakt sa dosta razlicitih kolekciona.Imao sam priliku razmjenjivati sa kolekcionarima koji su iz Srbije,Hrvatske,Slovenije i Makedonije i koji imaju vise kutija od mene.

Do sada sam ostvario 80% svog cilja kao kolekcionar. Moj prvi cilj je bio da nabavim plavi marlboro,kada sam to nakon 4 godine ostvario,stavio sam pred sebe cilj da skupim 1000 kutija,koji sam ostvario uz pomoc kolekcionara iz (brazila,hongkonga,indije,rusije..kao i sa nasih prostora). Kod nas je ovaj hobi slabo zastupljen. Ja pokusavam na neki naci da spojim kolekcionare kao i da promovisem ovaj hobi. Zato sto je kod nas u medima slabo zasrupljeno. Smatram da nisam najveci kolekcionar na nasim prostorima.

Ne zelim ovim putem da rekamiram cigarete i pusenje. Nadam se da cu u skorije vrijeme nabaviti 5 kutija koje bih zelio da inam (Panda,Pina colada,Tequila sunrise,Mango i Black Devil White) .. Od kako sam poceo skupljati imam podrsku porodice i prijatelja. Imam u planu da odrzim humanitarnu izlozbu.

Trebao sam izlagati 28-29 svoju kolekciju na sajmu kolekcionara u Beogradu ali nisam zbog komplikovane papirologije. Na moru jedne godine sam cekao 2-3 sata da covjek ustane da bih uzeo 1 kutiju,i nisam se pokajao posto kutija izgleda kao ogledalo. U ovom hobiju ima podrske od FDS kao i pohvale. Sada u nedelju treba da se nadjem sa jednim momkom iz Višegrada koji ce mi pokloniti 200-300 kutija. Ivan kaže kako nastavlja sa skupljanjem svoje kolekcije.