PODIJELI

Iako su sva relevantna istraživanja pokazala da je finansijska stimulacija siguran način da se održi efikasnost radne snage, u Bosni i Hercegovini je od 500.000 radnika zanemariv broj onih koji će godinu zaključiti s 13. platom, regresom, božićnicom…

Upozorio je na to Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

“U većini slučajeva problem postoji sa isplatom zarađenih plata. Ako ne kasne, poslodavci se trude da održe tu isplatu”, napominje Šatorović.

Savez nema podatke o poslodavcima koji su izuzetak, kako u RS, tako i u FBiH, te napominje da ih svakako treba pozdraviti kao primjer poslovanja i odnosa prema radničkim pravima.

“Kada govorimo o granama u kojima se tako nešto i uspije realizovati, uglavnom su to banke, osiguravajuće kuće i moderna tehnologija, i ono što je najozbiljnije i najpogubnije u tome jeste da su proizvodne grane u tom smislu nemoćne”, naglašava za “Nezavisne” Predrag Zgonjanin iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Edina Šehović, marketing menadžer “Posao.ba”, napominje za “Nezavisne” da je posljednje istraživanje koje je obuhvatilo ovu temu, a koje je i jedino te vrste u BiH, rađeno prije nekoliko godina. Rezultati su tada pokazali da 71 odsto radnika nikad nije dobilo poklon od poslodavca u vidu finansijske stimulacije ili prazničnog poklona.

“Moje iskustvo je da su radnici mnogo efikasniji i da je u kolektivu mnogo bolja, pozitivnija i radnija atmosfera, što je izuzetno važno za konačan proizvod i produktivnost kompanije ili preduzeća, kad su nagrađeni”, napominje za “Nezavisne” Enes Kahrimanović iz Prijedora, vlasnik preduzeća “Austronet”, koje u proizvodnom programu obuhvata građevinarstvo i poljoprivredu i koje je drugu godinu zaredom isplatilo 14 platu krajem novembra.

Ranije ih je, kako ističe, bilo 13, a u posljednje dvije godine isplate budu u 6. i 11. mjesecu.

“To se odnosi na svih 75 radnika, dok je iznos plate, zavisno od vrste posla, od  600 do 1.450 KM”, dodaje Kahrimanović.

Prema riječima Aleksandra Radoševića, generalnog direktora ZTC “Banja Vrućica” u Tesliću, nakon završnih računa imaće podatke o tome da li će nastaviti s praksom isplate 13. plate radnicima.

“U toku godine povećali smo plate za 30 odsto i to je bio naš odgovor radnicima za rezultate koje zajednički ostvarujemo. Međutim, u toku su završni računi, nakon kojih ćemo znati da li će i ove godine biti 13. plata, odnosno božićnica ili neka vrsta stimulacije povodom praznika”, napomenuo je Radošević.

Dodaje da je u ZTC “Banja Vrućica” zaposleno 300 ljudi, od nekvalifikovane radne snage do supspecijalista, pa je veoma teško govoriti o prosjeku plata, ali je najniža od 450 KM.

“Sve što je bilo ranijih godina neće izostati ni ove, odnosno regres u iznosu od 400 KM i redovne godišnje stimulacije po radniku”, kaže  Miroslav Petrešin, član Upravnog odbora preduzeća “Sportek” iz Kotor Varoša.

U kompaniji DM nismo juče uspjeli dobiti podatak da li u poslovnim jedinicima u BiH održavaju standard u poslovanju kao u svim drugim sredinama u kojima djeluju, a gdje se isplaćuje 13. plata svake godine.