PODIJELI

Učenike Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu kamenjem je napala grupa njihovih vršnjaka iz obližnje zagrebačke škole, a tom prilikom je razbijeno i staklo na ulaznim vratima zgrade mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Incident se dogodio 6. novembra, kada su učenici Srpske pravoslavne opšte gimnazije dolazili na nastavu, ali, srećom, u ovom napadu nitko od učenika nije povrijeđen, saopšteno je danas iz Srpske pravoslavne crkve.

Fizičkom napadu je prethodilo vrijeđanje na nacionalnoj osnovi u autobusu javnog prevoza, a nastavljeno je gađanjem kamenjem na ulici i po ulasku u dvorište Gimnazije.

Kamenje je bacano na učenike i preko ograde škole, pa je razbijeno staklo na ulaznim vratima Gimnazije i Duhovnog centra u kome stanuje mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

O ovom incidentu i nasilju kome su izloženi učenici Srpske pravoslavne gimnazije obaviještena je policija, kojoj je ustupljen materijal zabilježen kamerama video-nadzora škole, ali i druge nadležne ustanove.

“Uz učinjenu materijalnu štetu, posljedica ovakvog brutalnog napada je strah i uznemirenost učenika”, ističe se u priopštenju SPC.

Napadi na učenike srpske gimnazije su česti, a o tom se šuti
Direktor Srpske pravoslavne opšte gimnazije Slobodanom Lalićem kaže da ovakvi slučajevi nažalost nisu rijetki.

Naime, razlog zašto je javnost saznala za ovaj incident je to što su prilikom napada razbijeni prozori Duhovnog centra u kome stanuje Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, pa je o tome tri dana kasnije Mitropolija zagrebačka izvijestila na svojim stranicama.

“Takvi incidenti se dešavaju, ali mi kao škola obavještavamo samo nadležne institucije o tome – Ministarstvo unutarnjih poslova, Gradski ured za obrazovanje, Centar za socijalni rad. Ovaj puta to nije bio samo sukob među djecom, nego su razbili i ulazna vrata. Ranije nismo to davali u medije – nismo ni sada, to je učinio SPC – jer mi se nadamo da će to rješavati službe koje to imaju za zadatak”, kaže Lalić.

Upitan koliko se često događaju ovakvi vršnjački napadi, on odgovara: “dosta često, ali, ne bih o tome u detalje, jer o tome redovno objavještavamo nadležne institucije”. U zadnjih godinu dana, naglašava, nije bilo povrijeđenih.

“Ovaj je napad započeo u autobusu, a tamo je bilo i odraslih koji, nažalost, nisu bili voljni da zaštite naše učenike”, sa žaljenjem konstatuje Lalić.