PODIJELI

Ruska vlada priprema nekoliko projekata s ciljem obnove Sirije. Ruska industrija nafte i gasa očekuje sporazume u energetici vredne 1,6 milijardi dolara. Ovi planovi samo pokazuju da je strategija predsednika Putina u Siriji dugoročna.

Prema rečima zamenika premijera, Dmitrija Rogozina, ruska vlada planira nekoliko projekata u Siriji s ciljem obnavljanja njene ekonomije kada se građanski rat završi. Rogozin je za Rossiya24 rekao da će obnova početi čim sirijska vojska uz pomoć ruskih vazdušnih snaga oslobodi veće delove zemlje od terorista. On veruje da će terorizam ISIS-a uskoro biti „neutralisan“.

Sirija je važan partner Rusije, naročito zbog proizvodnje nafte i gasa. Gisa Gučetl, izvršni direktor Unije ruskih industrijalaca za gas i naftu, rekao je u julu da će Rusija ponovo pokrenuti sporazume u energetici vredne 1,6 milijardi dolara. Taj projekat je stavljen na čekanje zbog rata. Rogozin je takođe rekao da je Rusija ključni partner Sirije kada je u pitanju ekonomska saradnja.

Ruski predsednik, Vladimit Putin, ima dugoročne planove za Bliski istok u kojima Sirija kao dugogodišnji tradicionalni saveznik ima važnu ulogu. Rusi žele da suzbiju dominaciju Saudijske Arabije tako što će sklopiti nove saveze sa Irakom i Iranom. Prema navodima Rusije, Saudijska Arabija ima destruktivnu ulogu, kako ekonomski, tako i društveno i čini to preko OPEC-a i vehabističkih plaćenika.

Protivno Amerikancima, Rusi su predstavili politički plan za period nakon Asada. S obzirom na to da je ovo jedini konkretan plan, na konferenciji u Beču je bilo indikacija da će Zapad nevoljno da se složi sa Putinovim planom. Inače, Rusija i u Evropi ima vojnog partnera i saveznika – Francusku.

Rusija je pojačala svoje napore. Moskva tvrdi da je prošlog petka protiv meta u Siriji ispaljeno 18 krstarećih projektila. Oni su lansirani sa ratnih brodova u Kaspijskom moru na sedam meta u Raki, Idlibu i Alepu, naveo je ministar odbrane, Sergej Šojgu. „Sve mete su uništene“, rekao je Šojgu.

Rusija je započela bombardovanje u Siriji 30. septembra, a krstareće projektile je počela da koristi početkom oktobra.

Prema rečima ministra odbrane, u najnovijim napadima je na položaje Islamske države poslato 29 dalekometnih bombardera. Upotreba dalekometnih bombardera je počela 17. novembra. Šojgu je rekao da se u oblasti koju kontrolišu snage sirijske vlade trenutno nalazi 69 ruskih borbenih aviona.

Rusija je u subotu započela trodnevne pomorske vežbe u istočnom Mediteranu. Upravo zbog toga je Moskva zamolila libanske vlasti da regulišu svoje letove.

Rusija je zamolila Liban da se svi letovi iz Bejruta preusmere od oblasti u kojoj su se održavale pomorske vežbe od subote do ponedeljka.

Webtribune.rs