PODIJELI

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama sastali su se na marginama samita G 20 i tokom razgovora složili se da je potrebno uspostaviti prekid vatre u Siriji, kao i da Ujedinjene nacije posreduju između sukobljenih strana.

Razgovori američkog predsednika Baraka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina bili su konstruktivni, saopštila je danas Bela kuća.

Dvojica predsednika dogovorila su se o potrebi za prekidom vatre u Siriji i posredovanja Ujedinjenih nacija u pregovorima između sukobljenih strana, izjavio je jedan zvaničnik Bele kuće.

Putin i Obama su konstatovali da su teroristički napadi u Parizu samo povećali potrebu da se konflikt u Siriji razreši kako je moguće brže.

Istovremeno, dva predsednika razgovarali su i o situaciji u Ukrajini, dok je Obama ponovio da je najvažnije u potpunosti sprovesti sve tačke Minskog sporazuma i kompletno povući teško naoružanje sa linije razdvajanja.

Razgovor dvojice lidera trajao je više od 20 minuta, iskoristili su pauzu između sastanaka šefova država BRIKS-a i radnog zasedanja samita.

Kako se može videti na video-snimku sa samita, Putin i Obama su u kuloarima zauzeli mesta u foteljama jedan naspram drugog i razgovarali u prisustvu prevodilaca.

Iz Bele kuće je takođe saopšteno da je Obama iskoristio priliku da lično izjavi saučešće Putinu zbog pada aviona u Egiptu, kada je poginulo 224 ljudi.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov precizirao je da su strateški ciljevi Rusije i SAD u borbi protiv terorizma veoma bliski iako postoje određene tačke razilaženja.

„Strateški ciljevi borbe sa Islamskom državom su veoma bliski, dok se po pitanju taktike mišljenja razilaze“, rekao je Ušakov.

(sputniknews.com)