PODIJELI

Taj bi snimak mogao povećati rasnu napetost u trećem gradu SAD-a, nakon sličnih policijskih zloupotreba koje su u zadnjih 18 mjeseci izazvale nemire u drugim gradovima u zemlji.

Prizori snimljeni kamerom iz vozila snaga reda otkrivaju okolnosti u kojima je prošle godine brutalno ubijen Laquan McDonald u dobi od 17 godina.

Hodajući ulicom s predmetom u ruci – vlasti tvrde da je riječ o nožu – čini se da se mladić ne želi odazvati policajcima koji ga žele pregledati, ali istovremeno ne izvodi nikakav prijeteći pokret prema njima. Kad se dječak udalji prema rubu ceste, policajac Jason Van Dyke otvara vatru, pokosivši Laquana McDonalda. Dok leži na tlu, policajac nastavlja hladnokrvno pucati. Nakon objave te video-snimke, Čikago strahuje od nereda. Stotine osoba počelo se u utorak naveče okupljati na raznim mjestima u gradu blokirajući saobraćaj, saopštili su američki mediji. Došlo je do nekoliko napetih situacija sa snagama reda.

Jason Van Dyke (37) optužen je za “ubistvo s predumišljajem”. Kazneno gonjenje policajca veoma je rijetko u SAD-u, a u Čikagu već decenijama nijedan policajac nije optužen za ubistvo na dužnosti.