PODIJELI

Karla Hasinto jedna je od mnogobrojnih žrtava seks trafikinga. Nakon što je pala u ruke trgovaca ljudima, ova Meksikanka kaže da je silovana oko 43.200 puta.

“Četiri godine sam provela u paklu trgovaca ljudima. Silovali su me oko trideset puta dnevno, sedam dana u nedjelji… što na kraju ispada oko 43.200 puta”, rekla je Karla za CNN.

Priča ove Meksikanke oslikava surovu realnost trgovine ljudima, koja je samo u Meksiku i SAD uništila desetine hiljada života mladih djevojaka.

Centar ove zlokobne industrije u tom dijelu svijeta je maleni grad u centralnom Meksiku – Tenansingo.

Ono što dodatno šokira jeste da ovaj gradić ima svega 13 hiljada stanovnika. Međutim, ambasador za borbu protiv trafikinga Suzan Kopedž kaže da je Tenansingo postao raj za makroe i trgovce ljudima.

“Od toga taj grad živi. To je njihova industrija. U malim, ruralnim zajednicama mlade djevojke nemaju nikakvu predstavu čime se ljudi u Tenansingu bave, te nisu sumnjičave prema muškarcima koji dolaze odatle i obećavaju im kule i gradove. One jedva čekaju da pobjegnu iz sela, i misle da ih čeka svijetla budućnost. Nažalost, čekaju ih jedino patnja, krv i suze”, rekla je Kopedžova.

Karla kaže da su je makroi iz Tenansinga oteli kada je imala svega 12 godina.

“Namamili su me lijepim riječima. Čekala sam autobus u Meksiko sitiju, kada mi je dječak koji prodaje slatkiše na ulici prišao i dao mi kolač. Rekao je da mi to šalje mladić koji je stajao nekoliko metara dalje. Početnu nesigurnost i začuđenost otklonio je lijepim riječima. Predstavio se kao prodavac automobila. Razmijenili smo brojeve telefona”, rekla je Karla.

Kada ju je mladić nazvao nekoliko nedjelja kasnije, djevojčica priznaje da je bila uzbuđena. Pozvao ju je na piknik u Pueblu, rekavši da želi da je provoza u svom novom automobilu.

“Kada sam vidjela taj skupoceni automobil nisam mogla da vjerujem svojim očima. Čak je ubijedio moju majku da me pusti da me izvede. Kupovao mi je cipele, slatkiše, bio je pravi džentlmen. Poslije nekoliko nedjelja, prisilio me je da počnem da se bavim prostitucijom. Sve se promijenilo”, kaže Meksikanka.

Karla je radila od 10 ujutru do ponoći. Silovali su je svakodnevno. Kada joj je jedna mušterija napravila “šljivu” na vratu, njen makro je govorio da je “oštećena roba” i tukao je lancem za kaznu. Čak ju je i žigosao vrelim gvožđem.

Jednoga dana u hotel koji je bio njihova “stalna baza” uletjelo je tridesetak policajaca. Istjerali su sve makroe napolje i zatvorili zgradu. Karla se ponadala da je spasena.

“Mislila sam da je konačno kraj, ali horor se nastavio. Policajci su nas zatvorili u sobe, natjerali nas da se skinemo gole i snimali nas kamerama. Prijetili su da će snimke poslati našim porodicama ukoliko ne uradimo sve što kažu, a onda su nas silovali. Tada sam imala samo 13 godina, a bilo je i djevojčica koje su tek napunile 10″, rekla je Karla.

karla-i-papa-franjo

Sa 15 godina je ostala trudna i rodila djevojčicu. Makro joj je uzeo bebu i zabranio joj da je viđa.

Spas je došao 2006. godine u vidu antiterorističke jedinice koja je razbila grupu makroa u kojoj su bili i njeni tlačitelji.

Karla danas ima 23 godine i jedan je od glavnih boraca protiv trafikinga u Meksiku. U julu je posjetila Vatikan, gdje ju je ugostio papa Franja, sa kojim je pričala o Tenansingu i zločincima koji tamo vrbuju djevojčice.