PODIJELI

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić izjavio je Srni da odluka Ustavnog suda BiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske mora biti u korist Srpske, ukoliko u ovaj proces ne bude infiltrirana politika.

“Nema osnova za tvrdnje da je 9. januar – Dan Republike Srpske neprihvatljiv po bilo kom osnovi, jer je 2007. godine Zakon o praznicima Republike Srpske usaglašen sa odlukom Ustavnog suda BiH”, rekao je Čavić, koji je član delegacije Narodne skupštine Republike Srpske koja je učestvovala u javnoj raspravi pred Ustavnim sudom BiH povodom zahtjeva bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.

On je naglasio da samo politička kvalifikacija dijela sudija Ustavnog suda BiH može osporiti Zakon o praznicima Republike Srpske.

“Jedan sam od onih koji su glasali za Deklaraciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske koja se odnosi na navedeni zahtjev. Neprihvatljivo je bilo kakvo razmišljanje o ukidanju Dana Republike Srpske, što moraju znati svi u BiH”, istakao je Čavić.

Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednii 26. i 27. novembra razmatraće zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske.