PODIJELI

Načelnik Jedinice policije za poslove bezbjednosti saobraćaja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Amidžić danas je najavio puštanje u rad dva nova stacionarna radarska sistema za evidentiranje saobraćajnih prekršaja u Gradu Banjaluka. Stacionarni radarski sistemi pušteni su u rad u naselju Zeleni vir, mjesna zajednica Vrbanja, i na raskrsnici ulica Olimpijskih pobjednika i Srpske vojske.

Načelnik Amidžić istakao je značaj puštanja u funkciju ovakvih uređaja, kako radi lakšeg evidentiranja saobraćajnih prekršaja, tako i radi preventivnog uticaja na vozače, koji, primjetno, brzinu kretanja vozila prilagođavaju uslovima puta i postavljenim ograničenjima, te voze pažljivije.

„Ovaj radarski sistem ima mogućnost da snima cijeli tok saobraćaja u toku 24 časa, te se prikupljene informacije mogu koristiti i u druge operativne svrhe, jer se jasno vide podaci o mjestu, vremenu, ograničenju i prekoračenju brzine”, pojasnio je načelnik Amidžić.

Radar evidentira brzinu prekoračenja od 10 kilometara na čas od dozvoljene, ima mogućnost fotografisanja dvije fotografije na kojima su jasno uočljive registarske oznake i snimanje vozila 12 sekundi.

Instaliranje stacionarnog radara u naselju Zeleni vir inicirali su mještani ovog naselja, te će u mnogome doprinijeti bezbjednosti građana u saobraćaju, s obzirom na uočeni problem na ovom području na kome je prethodnih godina više lica stradalo u saobraćaju.

Na području Grada Banjaluka trenutno je u funkciji pet stacionarnih radarskih sistema za evidentiranje saobraćajnih prekršaja. Načelnik Amidžić je najavio skorašnje puštanje u rad još 16 ovakvih uređaja.