PODIJELI

Amerikanci su „smestili” generalnom sekretaru UN Ban Ki Muna pozivom predstavnicima Kosova na „događaj” koji su oni organizovali u Ujedinjenim nacijama – rekao je večeras Sergej Lavrov.

On je u intervjuu moskovskoj televiziji NTV podsetio da su SAD u vreme održavanja Generalne skupštine UN održale u zgradi UN skup o borbi sa terorizmom”. Ali, mimo proceduralnih okvira UN.
„Povodom tog skupa – ukazao je šef ruske diplomatije – odmah se nametnulo pitanje: šta je stalo iz održavanja skupa na teritoriji Ujedinjenih nacija, a mimo samih UN i izvan njihvih proceduralnih okvira? Drugi problem je spisak pozvanih… Jer, primera radi, predstavnici Kosova su bili pozvani na ravnoj nozi sa državama članicama UN, sedeli su među njima, sa istom tablicom ispred sebe”.

Lavrov je ponovio da su Amerikanci takvim stvarima doveli u nezgodan položaj generalnog sekretara UNkojeg su pozvali na otvaranje svog foruma. A doveli su u nezgodan položaj i cele Ujedinjene nacije.

Ruski ministar je svemu dao ovakvo svoje „objašnjenje”:
„Shvatam da je lakše okupljati one koji te u svemu slušaju, pa sa njima rešavati nekakve zadatke, predstavljajući sve to za nekakvu „volju međunarodne zajednice, međunarodne koalicije”. A da je mnogo teže dolaziti u Ujedinjene nacije i dogovarati se uz učešće Rusije, Kine i mnogih zemalja u razvoju koje imaju samostalne stavove o spoljnopolitičkim pitanjima”.

Ali, upozorio je Lavrov, samo dogovori sa Rusijom, Kinom i ostalima nešto vrede i mogu da traju…