PODIJELI

Rano jutros između 5 i 6 sati jake policijske snage uz upotrebu suzavaca i pendreka razbile su mirne proteste građana okupljenih ispred Skupštine Crne Gore. Ima povrijeđenih i uhapšenih poslanika i građana

Rano jutros između 5 i 6 sati jake policijske snage uz upotrebu suzavaca i pendreka razbile su mirne proteste građana okupljenih ispred Skupštine Crne Gore na Nemanjinoj obali. Ima povrijeđenih i uhapšenih poslanika i građana, a nagore je prošao lider Demokratske narodne partije Milan Knežević koji se nalazi na Urgentnom odjelenju Kliničkog centra u Podgorici. Batine je dobii i poslanik Branko Radulović, univerzitetski profesor i potpredsjednik Skupštine Crne Gore, dok su njegove kolege Slaven Radunović i Vladisalv Bojović uhapšeni. Među njima je i Gojko Raičević, predsjednik Mirovnog pokreta “Ne u rat Ne u NATO”.

Predsjedništvo DF izdalo je saopštenje u kojem navode da su jutros u 5.45 časova hiljadu pripadnika Posebne jedinice policije, SAJ-a i redovnih policijskih snaga dovedenih iz cijele Crne Gore brutalno napalo i rasturilo mirne, demokratske i građanske proteste koji već 20 dana traju u slobodnoj zoni ispred Skupštine Crne Gore.

– Tek na samom kraju brutalne policijske intervencije, koju je obilježila bahatost komandnog policijskog kadra, operativni rukovodilac akcije obavijestio je prisutne učesnike protesta da je mirni, građanski, nenasilni protest zabranjen po odluci MUP-a. Fizički otpor poslanika DF-a, koji je tome prethodio, i čiji je cilj bio da nenasilnim otporom spriječe uklanjanje objekata sa bulevara Svetog Petra Cetinjskog – izazvao je perfidnu i očito dugo planiranu reakciju policije, u kojoj su brutalno napadnuti oni demonstranti koji su tokom minulih 20 dana bili prepoznati kao žustri zagovornici protesta. Ovim brutalnim policijskim nasiljem nad mirnim i nenasilnim, građanskim protestima većinske Crne Gore, režim Mila Đukanovića je po nalogu i izboru upravo Mila Đukanovića odlučio da uđe u poslednju, nasilnu fazu odbrane sopstvenog diktatorskog vladanja, navodi se u saopštenju DF. – Brutalnim policijskim nasiljem Milo Đukanović je Crnu Goru doveo na samu ivicu građanskog rata, i jasno poslao poruku da je spreman da svim sredstvima brani svoju diktatorsku vlast. Predsjedništvo DF se jednoglasno opredijelilo za otpor koji je primjeren ovom nasilju, koje je režim jutros demonstrirao prema mirnim i nenasilnim demonstracijama.

milan knezevic

Pretučeni poslanik Milan Knežević

Na fejsbuk stranici “Sloboda traži ljude” navodi se da je u razbijanju protesta učestvovalo oko oko hiljadu specijalca, dok je bagerom očišćen prostor na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Članovi NVO Alternativa okupili su se ispred zgrade Delegacije EU u Podgorici gdje protestuju.

– Ovo što je crnogorski režim danas uradio je dokaz da je ovo što trenutno imamo u Crnoj Gori klasična diktatura. Sad je vrijeme da se pokaže pravo lice boraca za građanske slobode i ljudska prava u Crnoj Gori, poručili su nikšićki momci iz Alternative.