PODIJELI

Prema novim saznanjima, Arktik kakav danas poznajemo predstavlja treće po redu ovaploćenje drevnog kopna na vrhu sveta.

Grupa sibirskih naučnika je otkrila da se najseverniji kontinent već dvaput raspadao, a ne samo jednom, kako se dosad mislilo.

Drevni kontinent po imenu Arktida je formiran pre oko milijardu godina, a zatim se raspao pre oko 750 miliona godina. Nakon 500 miliona godina, ovo kopno je ponovo postalo jedinstvena masa, prenosi TASS pozivajući se na otkrića Instituta naftne geologije i geofizike pri Ruskoj akademiji nauka i Univerzitetu u Novosibirsku.

„Postojala su najmanje dva kontinenta, a ne samo jedan, kako se mislilo“, rekao je Dmitrij Metelkin, rukovodilac Opšteg i regionalnog departmana za geologiju na Univerzitetu u Novosibirsku

Međutim, nakon tog dvostrukog raspadanja kontinenta, a prilikom ponovnog objedinjavanja delova kopna, struktura Arktide nije ostala ista.

Na primer, arhipelag Severna Zemlja, Svalbard, Novosibirska ostrva, delo poluostrva Tajmir, severni krajevi Aljaske i Čukotke, ostrva blizu Grenlanda, kao i dno Karskog mora formirani su tek prilikom drugog raspada Arktide.

Metoda poznata kao paleomagnetna analiza je omogućila naučnicima da vide kako se vremenommenjao položaj Zemljine kore i na osnovu toga se došlo do ovog značajnog zaključka o Arktidi.

Studija je zasnovana na paleomagnetnim podacima dobijenim nakon 20 godina istraživanja na Arktiku. Naučnici su morali da organizuju brojne opasne misije i da posete ostrva Arktičkog okeana kako bi prikupili podatke.

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu „Prekambrijsko istraživanje“.

Arktik je već dugo bolna tačka za zemlje koje ga okružuju, uključujući Rusiju, Kanadu, SAD, Dansku (Grenlalnd) i Norvešku. Ove severne zemlje pokušavaju da se izbore za dominaciju u arktičkom regionu, jer se veruje da se u ovom delu sveta nalaze ogromne zalihe nafte i prirodnog gasa.

Webtribune.rs