PODIJELI

Donald Tramp, republikanac koji se kandidovao za predsednika SAD-a i uticajni milijarder, sve je popularniji među glasačima, pa tako već neka istraživanja pokazuju da je prestigao svog najvećeg konkurenta, demokratskog kandidata Hilari Klinton.

Poslednja izjava o izbeglicama sa Bliskog Istoka je izazvala veliku pažnju, ali pokazuje da je Tramp zaista političar koji je spreman da napravi zaokret u spoljnoj politici SAD-a, što ga i čini popularnim u Americi.

On kaže da „SAD mora da primi određeni broj izbeglica“, jer „tamo ljudi žive u paklu“.
Tramp je istakao da su Sjedinjene Američke Države dužne da aktivno učestvuju u migraciji stavnovništva Sirije.
„Moramo ukazati humanitarnu pomoć i podršku Damasku u cilju rešavanja krize na Bliskom Istoku.“ – jasan je Tramp.
Tramp je poznat po tome što je za zaustavljanje migracije stanovništva iz Meksika u SAD, jer kako kaže „vlasti Meksika u SAD šalju svoje najgore građane među kojima su uglavnom narkomani i kriminalci“.
Tramp je problem migracije stanovništva sa Bliskog Istoka u Evropu ocenio takođe iz dva ugla.

„Putujem svuda, putujem po Evropi. Bio sam u Parizu, divan grad, ali to nije više onaj stari Pariz. Tako je i sa drugim glavnim gradovima u Evropi i ja mislim da to Evropljani ne žele. Međutim, pitanje humanosti je nešto oko čega nema diskusije.“ – rekao je Tramp osvrćući se i na negativne posledice migracije stanovništva.
„Menjati strukturu stanovništva Evrope nije dobro.“ – kaže on.
Tramp je pre par meseci izjavio da je glavni problem između Rusije i SAD-a to što „Putin ne poštuje Obamu“.
„Ja i Putin bi se poštovali, mi bi smo bili u dobrim odnosima. Ja bih sa Putinom bio prijatelj.“ – rekao je Tramp izazvavši ogromnu pažnju javnosti u Americi sa takvom izjavom.

Njegova poslednja izjava o Bliskom Istoku i ukazivanju pomoći Damasku, jasno svedoči o drugačijoj spoljnoj politici od one koju trenutno vodi Bela kuća. To pokazuje da postoji stvarno mogućnost da „Tramp i Putin budu prijatelji“.
Podsećamo, SAD je u poslednjih nekoliko dana tražila od Bugarske i Grčke da onemoguće Rusiji prelet u cilju sprečavanja dostave humanitarne pomoći Siriji i Iranu.

Tramp kritikuje najveći broj vojnih akcija koje sprovodi SAD širom sveta, pa se tako u više navrata pobunio i protiv akcije bombardovanja Srbije, kako 1999. godine dok se to dešavalo, tako i u kasnijim komentarima, ocenjujući taj čin agresijom i besmislenim potezom zbog kojeg su stradale hiljade ljudi.
Tramp je sve popularniji, a prema poslednjem istraživanju globalne tv mreže SiEnEn, Klintonova je na svega 5% ispred Trampa, a pre svega mesec dana ta razlika je iznosila 18%, što je jasan pokazatelj rasta popularnosti Donalda Trampa među glasačima u SAD-u.