PODIJELI

Kosovski šef diplomatije Hašim Tači izjavio je u Njujorku da je Kosovo dobilo saglasnost NATO za formiranje Oružanih snaga Kosova i da je za to sada potrebna saglasnost kosovskog parlamenta, objavljeno je na sajtu ministarstva spoljnih poslova u Prištini.

“Kosovo je spremno da uspostavi Oružane snage Kosova, dobilo je saglasnost NATO u tom pogledu, i to sada zahtjeva saglasnost Skupštine Kosova”, rekao je Tači u Njujorku, nakon razgovora sa glavnim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Biroa za političke i vojne poslove Stejt departmenta, Todom Čepmenom.

Tači, kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku i Čepmen, kako je navedeno u saopštenju, razgovarali su o saradnji u oblasti bezbjednosti i o zaokruživanju bezbjednosnih struktura na Kosovu. Tači je rekao da su uspostavljanje Oružanih snaga Kosova, pristupanje Partnerstvu za mir i iniciranje političkog dijaloga sa NATO-om prioriteti Kosova u oblasti bezbjednosti.

Tokom razgovora razmatrana je i borba protiv IS i radikalizma, kao i aktivno učesće Kosova u Globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma.

“Uvjeravam vas da ćemo nastaviti beskompromisnu borbu protiv terorizma i radikalizma”, rekao je Tači. Prema njegovim riječima, uspostavljanje Oružanih snaga Kosova i intenziviranje saradnje sa NATO-om i drugim partnerima potvrdiće ulogu Kosova kao izvoznika stabilnosti u regionu i šire.