PODIJELI

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldštajn ocijenile su kao veoma pozitivno usvajanje Reformske agende i usaglasile da je neophodno da svi nivoi vlasti u BiH, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti, rade na ključnim reformama radi poboljšanja poslovnog ambijenta, povećanja investicija i ekonomske aktivnosti.

Cvijanovićeva i Goldštajnova danas su u Banjaluci razgovarale i o mogućnostima korištenja novih finansijskih instrumenata kao što su garancije Svjetske banke za izdavanje obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, te o podršci reformama u zdravstvenom sektoru.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa predstavnicima Svjetske banke koja se ogledala u međusobnom uvažavanju stavova o svim ključnim pitanjima pa tako i kada je riječ o novom Zajmu za razvojnu politiku.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim ekonomskim temama, te ključnim reformskim mjerama definisanim Ekonomskom politikom Republike Srpske za 2015. godinu, a usmjerenim na unapređenje privrednog i poslovnog ambijenta u Srpskoj, kao i o daljim aktivnostima u svjetlu buduće saradnje sa ovom finansijskom institucijom, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, koordinator sektora za ekonomsku politiku za zapadni Balkan Galina Andronova Vinslet i šef Kancelarije Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori Tatjana Proskurjakova.