PODIJELI

SIPA je rano jutros u okviru združene akcije kodnog naziva „Art“, slobode lišila tri osobe i pretresla objekte na šest lokacija na području Orašja i Šamca. Navedene aktivnosti realizovane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Akcija „Art“ provodi se koordinovano sa MUP-om Republike Hrvatske,  na čijem području se, također, pretresaju objekti i lišava slobode više osumnjičenih osoba. Akcija je rezultat višemjesečne istrage koja je provedena u BiH i Hrvatskoj, s ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiovanja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

Na području BiH slobode su lišene osobe inicijala J.P. , M.M. i Ž.J. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelom „Falsifikovane isprave“. Navedene osobe sumnjiče se da su u periodu od 2013. do 2015. godine, na području BiH i Republike Hrvatske, izrađivale i prodavale razne falsifikovane isprave, i to: pasoše, lične karte, vozačke dozvole, kao i policijske značke i službene legitimacije policijskih agencija, obavještajnih službi i vojno-sigurnosnih službi Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i drugih država regiona. Također su izrađivale i prodavale razne diplome, uvjerenja, svjedočanstva i druge isprave.

Osobe lišene slobode biće privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je bliska saradnja sa pripadnicima MUP-a Republike Hrvatske, u skladu sa sporazumom o policijskoj saradnji između BiH i Hrvatske, prilikom čega su svakodnevno razmjenjivane informacije, što je doprinijelo regionalnoj borbi protiv kriminala.