PODIJELI

U Srpskoj svaki peti radnik trpi psihičke i druge oblike pritisaka poslodavaca ili šefova, dok 14 odsto od ukupnog broja zaposlenih, zbog stresne situacije na poslu, pije antidepresive ili lijekove za smirenje!

To praktično znači da, od 241.000 radnika, koliko ih je, prema zvaničnim statistikama, zaposleno u RS, njih oko 33.750 sedativima i lijekovima protiv depresije prevazilazi stres!

Do ovih šokantnih saznanja došli su u Savezu sindikata RS, u kojem tvrde da su mnogi zaposleni na svojim radnim mjestima izloženi najrazličitijim oblicima uznemiravanja i nefizičkog terorisanja!

Nemoralne ponude

Mobing se, naime, ogleda u vrijeđanju i omalovažavanju, prijetnjama, ucjenama, sprečavanju napredovanja, nemoralnim ponudama ili seksualnom uznemiravanju!

Dok poslodavci poručuju da je riječ o sporadičnim slučajevima, a ne pojavi, sindikalci naglašavaju da je mobing ozbiljan problem.

– Svaki peti ili šesti anketirani radnik trpi psihičke i druge oblike pritisaka pretpostavljenih, dok oko 14 odsto pije antidepresive zbog situacije na poslu i u vezi sa poslom. Antidepresive najčešće piju radnici starosti od 35 do 55 godina. Naše posljednje istraživanje ponovo je potvrdilo da su zdravlje i radne sposobnosti zaposlenih u RS u velikoj mjeri ugroženi jer veliki broj svakodnevno strahuje da će ostati bez posla i primanja koja su ionako neredovna i nedovoljna za pristojan život, dok je za gotovo 60 odsto radnika posao koji rade stresan – kaže za naš list stručna saradnica za ekonomska pitanja u SSRS, Božana Radošević.

Ona dodaje da je skoro polovina zaposlenih u privrednim proizvodnim i uslužnim djelatnostima radi prekovremeno, za šta većina nije plaćena.

– Tako imamo situaciju da, ukupno posmatrano, u pomenutim djelatnostima više od 70 odsto radnika nije plaćeno za prekovremeni rad. Ovakav rad uznemirava i stvara dodatni pritisak na većinu zaposlenih – naglašava Radoševićeva.

Poslodavci, s druge strane, poručuju da je malo vjerovatno da mobing trpi svaki peti, a svaki sedmi, da bi izdržao stres na poslu, pije antidepresive.

– Evo, kod mene je zaposleno 400 radnika i nijedan ne pije tablete za smirenje ili antidepresive! Ovdje je definitivno riječ o proizvoljnim izjavama, koje i nemaju baš neko uporište u stvarnosti – ističe za naš list predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

On poručuje da ovakve i slične izjave šalju poruku da je u Srpskoj izuzetno loša poslovna klima.

– A to nije dobro ni za koga! Ne poričemo da ima loših poslodavaca koji se nekorektno ponašaju prema svojim radnicima, ali to nije pojava! Naime, teško je povjerovati da većina poslodavaca u RS, umjesto da unapređuju poslovanje i idu naprijed, kinje i zlostavljaju svoje radnike. S druge strane, ovo, kao ni ranija “istraživanja” SSRS, zaista ništa ne oslikava – ističe Škrebić.

Neplaćeni sati

A riječ je o tvrdnjama sindikalaca da oko 65.000 od ukupnog broja zaposlenih ima problem sa redovnošću isplata plata i uplata doprinosa. Analize SSRS pokazale su i da se radnicima ukupno duguje oko 1,5 milijardi KM te da se godišnje u RS “nabere” oko 29 miliona prekovremenih neplaćenih sati, prvenstveno u realnom sektoru.

U Konfederaciji sindikata RS tvrde da više mobinga ima u javnim nego u privatnim preduzećima.

– Naime, vlasnik firme definitivno neće maltretirati dobrog radnika, dok u državnim preduzećima ima svega. S druge strane, ponekad se dešava da zaposleni preuveličaju problem sa poslodavcem, a nekad su stvarno na meti njihovog maltretiranja – kaže za naš list predsjednik ovog sindikata Obrad Belenzada.