PODIJELI

Osnivač Amazona Jeff Bezos juče je predstavio planove za izgradnju fabrike raketa i svemirskih brodova s pripadajućom lansirnom rampom na Floridi, javlja Reuters.

Bezosov startap Blue Origin namerava da investira više od 200 miliona dolara u izgradnju proizvodnog pogona koji će biti smešten uz Svemirski centar Kennedy NASA-a, rekli su državni zvaničnici. Rakete će se u orbitu vinuti s obnovljene lansirne rampe u obližnjoj vazdušnoj bazi Cape Canaveral.

Najava stiže nakon prošlonedeljnog otvaranja prve Boeingove fabrike komercijalnih svemirskih brodova, a oba projekta uživaju finansijsku podršku države, lokalnih i regionalnih agencija za ekonomski razvoj. Florida je dosad investirala oko dve milijarde dolara kako bi privukla preduzetnike spremne za komercijalno osvajanje svemira.

Blue Origin razvija i testira omanju raketu s nazivom “New Shepard” koja može doseći visinu od oko 62 kilometara pre povratka na Zemlju, a u planu je i nova, još uvek neimenovana raketa koja bi trebala postići orbitalnu visinu od oko 400 kilometara na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica.