PODIJELI

Argentinski carinici pronašli su oko 30 kilograma kokaina koji je bio apsorbovan u zrnima pirinča, što je potpuno novi način krijumčarenja.

Droga je otkrivena na putu ka Evropi preko Afrike,a nanjušili su je psi tragači.

Ova pljenidba ukazuje na ulogu Argentine kao transportne tačke za kokain koji se proizvodi u Boliviji, Peruu i Kolumbiji, a koji se prevozi za AFriku i potom krijumčari ka unosnim tržištima na sjeveru Evrope.

Šef tima za narkotike pri argentinskoj carinskoj službi Gilermo Gonzalez izjavio je da dovitljivi krijumčari droge natapaju pirinač u vodu koja je pomiješana sa kokainom. Kada voda ispari, dodao je Gonzalez, pirinač ostaje nevidljivo “impregniran” sa kokainom.

“U pitanju je nova metoda”, navodi Gonzalez i dodaje da je ovo prvi put da se carinici susreću sa ovako sofisticiranom tehnologijom.

Pretpostavlja da su krijumčari planirali da samelju zrna pirinča u fini prah koji bi tom prodavali kao kokain, umjesto da započinju hemijski proces izdvajanja kokaina iz pirinča onda kada robe stigne na željenu destinaciju.

“Čist kokain je prejak da bi se progutao, ukoliko se prethodno ne pomiješa sa nečim. Vjerovatno su planirali da ostave kokain pomiješan sa pirinčom koji je korišten za transport”, dodao je Gonzalez.

U akciji pod kodnim nazivom “Operacija bijeli pirinač” uhapšeno je dvanaest osumnjičenih Argentinaca i Kolumbijaca.

Psi tragači nanjušili su 17. septembra kokain u tovaru vreća od po 50 kilograma pirinča u skladištu argentinskog lučkog grada Rosario. Akcija je držana u tajnosti sedam dana, dok su agenti službe bezbjednosti tražili još osumnjičenih lica.