PODIJELI

Balkan će biti na udaru ekstremnog vremena ove jeseni, tvrdi meteorolog Alan Repert.

Poslije veoma toplog ljeta za veći dio centralne i istočne Evrope, tvrdi on, vrućine će se nastaviti i u jesen, ali sa velikim varijacijama, u zavisnosti od lokacije.

“Opšti nestabilni šablon vremena vladaće od septembra do novembra u južnoj Evropi ove jeseni” – napisao je Repert,  koji radi za accuweather.com.

On navodi da će to ”rezultovati natprosječnom količinom padavina od Italije do južnog Balkana”.

Po njegovom predviđanju, vrućina koja je vladala cijelog ljeta u većem dijelu Evrope zadržaće se i tokom jeseni, a najpogođeniji dio biće područje na potezu Balkan-južna Ukrajina, pa čak i lokacije na istoku Njemačke, Poljska i zapad Rusije. Ove dijelove Evrope čekaju velike vrućine sve do decembra.

Drugi meteorolog accuweather.com., Tajler Rojs prognozira da će područja visokog pritiska iznad Rusije i istočne Evrope spriječiti oblake da dolaze u taj region, što će izazvati abnormalno suvo vrijeme i povećati rizik od šumskih požara.

A dok će ovo polje visokog pritiska spriječiti kišu da pada u istočnoj Evropi i na sjeveru Balkana, jug Balkana će, zajedno sa Francuskom, Portugalom, Španijom i Italijom, biti na udaru aktivnog “autoputa” oluja, koji će uzrokovati abnormalne količine padavina.

Ovo će predstavljati rizik za neka područja u Italiji i na jugu Balkana koja su prije imala problema sa poplavama.

“Najveći rizik od poplava biće oko Dinarida, na apeninskom poluostrvu i čak i na južnim obroncima Alpa”, napisao je Rojs.

Kako pišu na ovom sajtu, sistemi oluja će se brzo kretati preko Španije i Francuske, ali će se zaustavljati i okretati iznad Italije i južnog Balkana, gdje bi mogli da se zadrže i po nekoliko dana.

Ovo će biti pogotovo rizično vrijeme, kad je riječ o poplavama, a pogotovo tokom oktobra.