PODIJELI

Od 1. septembra Google će zaustaviti neke Flash sadržaje koji se automatski pokreću, zbog boljih performansi pretraživača.

Google se odlučio na ovaj poduhvat zbog velik broja korištenog multimedijalnog sadržaja, koje je napravio Adobe Flash, zbog sigurosnih problema i problema sa performansama. Nedavno istraživanje o Flash-u je pokazalo da su pretraživači poput Firefox-a potpuno blokirali Flash sadržaje, kao i web stranice poput Twitch-a koji su prešli na HTML5 platformu. Osjetljivost Flash-a je tolika da se često maliciozni programi provlače kroz njega do naših računara.

Google Chrome će automatski “zalediti” flash podatke koji su nebitni. To znači da sadržaj, koji se automatski pokretao kada “skrolamo” po Facebook-u i sličnim stranicama, koji želimo da pogledamo moramo kliknuti na njega.

Google je ranije najavio ove godine da će staviti auto-pauzu na bespotrebne sadržaje koji se budu gledali kroz njihov pretraživač, a nekom sadržaju poput videa će dozvoliti autoplay. Korisnici će morati prilagoditi podešavanja pretraživača za autoplay sadržaje koji traže Flash plugin. Također su rekli da Flash više troši bateriju laptopa.

“U junu smo najavili da će Chrome početi pauzirati mnoge Flash reklame zbog boljeg rada pretraživača. Zvanično počinjemo 1. septembra ove godine”, kažu iz Google kompanije.

Adobe je ranijih godina preduzeo mjere sigurnosti, brže izbacivanje sigurosnih zakrpa, ali i dalje su velika meta napada hakera.

Google već sada konvertuje Flash reklame u HTML5 koji ne zahtjeva dodatne plugin-ove za puštanje određenog sadržaja.

Kompanija također savjetuje mnoge da svoje reklame prebace u HTML5.