PODIJELI

Grupa Albanaca danas je probila policijski kordon koji je obezbjeđivao raseljene Srbe koji su došli u Đakovicu da obilježe slavu. Poruka iz Đakovice Marku Đuriću, nema pomirenja

Nezadovoljni Albanci su bacali petarde i crvenom farbom gađalii policiju koja je upotrijebila suzavac i spriječila ih da se približe raseljenima kada su autobusima izlazili iz crkvenog dvorišta.

Okupljeni su uzvikivali “Srbija ne može da prođe”, istučući transparent “Nema pomirenja bez pravde”, a jedan od njih je uhapšen.

Nakon kraćeg vremena okupljeni su se razišli, a raseljeni iz Đakovice su bezbjedno, uz jaku policijsku pratnju napustili taj grad.

Prištinski RTK 2 prenosi da su prethodno u Đakovicu stigla tri autobusa sa oko 160 raseljenih koji su prisustvovali liturgiji.

Gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari Ljilja, prije dolaska autobusa razgovarala sa polilcijom ispred crkve kako bi se uvjerila da je sve spremno za posjetu.

“Ova opština je mnogo stradala tokom rata i to treba da se poštuje – ali mi naravno znamo da je to po zakonu, i spremni smo da vjernici dođu u miru i znamo da dolaze zbog vere, a ne iz drugih razloga”, rekla je ona.

Ljilja je navela i da “kada uzmemo u obzir da ima jos mnogo onih iz naše opštine koji se vode kao nestali i sva stradanja i situaciju koja je ovde, nije lako.

Liturgiji je prisustvovao kosovski Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić koji je naglasio da sa ovog mjesta žele da pošalju poruku mira i pomirenja.

“Poruku koja kaže da niko nikome i nikad više ne treba da bude smetnja, da je zajednički život moguć, u sklopu toga je potrebno samo malo tolerancije i razumijevanja”, rekao je Jevtić.

MARKU ĐURIĆU POSLAT “SELAM” IZ ĐAKOVICE

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću danas je poslata poruka iz Đakovice da nema pomirenja bez pravde.

Nakon što je Đurić ranije danas izjavio da je “došao trenutak pomirenja Srba i Albanaca”, na ulicama Đakovice osvanula je poruka ispisana sprejom da nema pomirenja bez pravde.

To je na svom profilu na “Fejsbuku” objavio član pokreta “Samoopredjeljenje” Driton Čauši, uz fotografiju i poruku – “Naravno da dželat traži pomirenje, a žrtva pravdu”, piše prištinska “Gazeta blic”.

JABLANOVIĆ POZVAO GRADONAČELNICU ĐAKOVICE DA REAGUJE

Predsjednik Srpske liste Aleksandar Jablanović pozvao je danas gradonačelnicu Đakovice da oštro osudi današnji napad Albanaca na Srbe, koji su u taj grad došli da obilježe slavu Veliku Gospojinu.

Jablanović je u saopštenju dostavljenom Tanjugu podsjetio da je svojevremeno, dok je bio ministar za povratak u kosovskoj vladi, u Đakovici podnijeta krivična prijava zbog toga što je izgovorio riječ “divljaci”.

Jablanović očekuju da će Đakovčani i sada biti jednako ažurni i podnijeti krivične prijave protiv napadača koji su danas učestvovali u incidentu, a sve u cilju vladavine pravde i prava na pomirenje Srba i Albanaca.

Jablanović navodi da je napad u Đakovici imao za cilj da ponovo ponizi i povrijedi Srbe protjerane iz tog grada, te da odražava nivo demokratije, slobode i manjinskih prava koja postoje u ovom, inače, etnički čistom gradu .

“Možda je ovo još jedan potez u duhu civilizacijskih normi koje važe u 21. vijeku u Đakovici, a koje mi nazalost ne razumijemo i ne praktikujemo”, naveo je Jablanović.