PODIJELI

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i članovi Uprave KI-Kelag International GmbH (Republika Austrija) i Interenergo d.o.o. Ljubljana (Republika Slovenija) potpisali su juče u Banjaluci Aneks sporazuma o saradnji između Vlade Republike Srpske i navedenih kompanija.

Potpisivanju Aneksa sporazuma prisustvovala je potpredsjednik Vlade Republike Srpske i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Ministar Đokić je rekao da će Aneksom sporazuma biti omogućen nastavak uspješne saradnje Vlade Republike Srpske i kompanija KI-Kelag i Interenergo u segmentu realizacije projekata iz oblasti energetike zasnovanih na korišćenju obnovljivih izvora energije.

„Zahvaljujući dosadašnjoj uspješnoj saradnji izgrađene su dvije male hidroelektrane Novakovići i Zapeće ukupno instalisane snage od 9 MW u čiju realizaciju je investirano gotovo 50 miliona KM“, rekao je ministar Đokić i dodao da je u toku izgradnja MHE Medna instalisane snage 4,9 MW, čija je ukupna vrijednost oko 41 milion KM.

Ministar Đokić je istakao da se ove aktivnosti uklapaju u energetsku politiku Vlade Republike Srpske, te da je od posebnog značaja to što je u realizaciju ovih projekata bilo uključeno više od 100 domaćih preduzeća i uposleno više stotina radnika u Republici Srpskoj.

Predstavnici kompanija KI-Kelag i Interenergo su se zahvalili potpredsjedniku Vlade Srebrenki Golić i ministru Đokiću na ukazanom povjerenju i praktičnoj podršci koju ove kompanije imaju u Republici Srpskoj.

Aneksom sporazuma, saradnja Vlade Republike Srpske i kompanija KI-Kelag i Interenergo produžiće se do 21.09.2017. godine i omogućiće realizaciju novih investicija u oblasti obnovljivih izvora energije u Republici Srpskoj u vrijednosti od preko 50 miliona evra.

Izvor: Vlada RS