PODIJELI

Potrošnja niža za 24 odsto

Prije nešto više od godinu dana Auto Magazinje objavio zvanične informacije o potpuno novoj “nisan navari”. Gotovo 14 mjeseci kasnije, stiže i evropska verzija, koja se gotovo i ne razlikuje od, recimo, južnoafričke

Nisan je objavio detalje u vezi potpuno nove “navare” koju smo još prošle godine imali prilike da vidimo. Doduše, tada smo objavili članak o verziji koja je namijenjena drugim kontinentima, a sada je pred nama model pripremljen za evropsko tržište.

1Novina je i to da će Nisanov pikap za Evropu nositi i oznaku “NP300”. U odnosu na auto koji smo prikazali prošle godine, ovaj je vizuelno gotovo u potpunosti identičan.

2Za razliku od odlazeće “navare”, nova je zaobljenija, a promijenjen karakter dizajna nije izgubio na svom šarmu. Nisan je propratio razvoj novih tehnologija i njihovu implementaciju na tržištu tako da i ovaj model može da se pohvali LED glavnim svjetlima.

3“Navara” će se u Evropi isporučivati sa potpuno novim 2,3 litarskim dCi motorom sa dvije turbine za koji Nisan tvrdi da je 24 odsto štedljiviji i efikasniji u odnosu na stari. Prodavaće se sa dvije verzije snage – od 160 i 190 “konja”.

4Standardno će se isporučivati sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, dok će se sedmostepeni automatik doplaćivati. Interesantno je da će kupci moći da poruče i verzije sa samo zadnjim pogonom, s obzirom da se u Zapadnoj Evropi ovakvi pikapovi dosta koriste u seoskim domaćinstvima. I mi bi smo voljeli kada bi “tamiće” u našoj zemlji zamijenile “navare” i “hajlaksi”.

5Do tada, ostatak Evrope (ali i malobrojni domaći kupci) će uživati ne samo u motoru za koji Nisan tvrdi da je među najštedljivijima u klasi, već i u vrlo pristojnoj opremi. Izdvajamo četiri kamere za kontrolu situacije oko vozila, sistem za automatsko kočenje u cilju izbjegavanja sudara, beskontaktno otključavanje…

6Dodatne informacije o novoj “nisan navari” ćemo dobiti na Salonu automobila u Frankfurtu, uključujući i cijene. Odlazeći model se praktično do juče prodavao po cijeni od oko 25.000 evra sa PDV-om.

7