PODIJELI

Osmogodišnja studija medicinskog istraživačkog instituta je otkrila da jedinjenje iz bobica rumenog drveta (Hylandia dockrillii) ubija ćelije raka već nakon 5 minuta.

Ne samo da je ovo jedinjenje veoma efikasno i bez neželjenih efekata, već su i sami naučnici zapanjeni kako brzo ono deluje. Jedinjenje iz ove biljke počinje da deluje već nakon 5 minuta, zahvaljujući čemu ćelije raka nestaju za samo par dana.

Ovo jedinjenje je imalo 75% uspega pri lečenju raka kože kod mačaka i konja. Istraživanje koje predvodi dr Glen Bojl iz medicinskog instituta QIMR Berghofer u Brizbejnu je veoma obećavajuće, što znači da bi bobice rumenog drveta uskoro mogle da se koriste kao lek za lečenje više vrsta površinskog raka.

Rumeno drvo, iz čijih bobica se ekstrahuje jedinjenje, veoma je zahtevno za uzgajanje i može se naći samo na dalekom severu Kvinslenda u australijskim prašumama. Ono ne raste nigde drugde na svetu.
Aktivno jedinjenje se ekstrahuje iz semenke bobice putem složenog procesa prečišćavanja. Još uvek nije poznat mehanizam delovanja ovog jedinjenja.

QIMR Berghofer medicinski institut je testirao lek EBC-46 (dobijen iz bobica). Za životinje koje su tretirane tom prilikom, veterinari su rekli da pate od bolesti neizlečivih standardnim metodama lečenja. Međutim, mnoge od njih su izlečene za samo par nedelja.

„Ono što je zaista iznenađujuće i za nas jeste brzina kojom to jedinjenje deluje“, objasnio je dr Bojl. „Kada lečite tumor, obično je potrebno nekoliko nedelja, ali ovo je mnogo brže. Već za 5 minuta nakon tretiranja se uočava promena na tumoru, a par dana kasnije tumor potpuno nestane“.

Rezultati su neverovatni, ali dr Bojl upozorava da lek može da se koristi samo za tumore do kojih se može doći direktno i da nije efikasan protiv tumora koji su metastazirali. U svakom slučaju, ovo je veliki korak napred u lečenju raka.
„Ovaj lek će biti odličan za starije ljude koji jednostavno ne mogu da prežive novu dozu hemoterapije. Nadamo se da ćemo u najmanju ruku uspeti da poboljšamo kvalitet života za te ljude“, rekao je dr Bojl.

Kliničko testiranje na ljudima će početi uskoro. Ko bi rekao da je lek protiv raka sve vreme bio pred nama. Ko zna šta se još krije u prirodi, a da nismo ni svesni da možemo to da iskoristimo.

Izvor: bigportal