PODIJELI

Ideja sa personalnim digitalnim asistentima polako počinje da biva sve popularnija. Vidjeli smo ovakva integrisana rješenja od Microsofta, Apple-a i Google-a, a postoje i neka third-party rješenja. Sada je i Facebook odlučio da se umiješa na ovo tržište, a kompanija je najavila novi servis pod nazivom “M”.

Ovaj M servis praktično ima funkciju personalnog asistenta, ali će uglavnom biti za Facebook-ovu Messenger aplikaciju. Ovo znači da M za sada nema planove da se takmiči sa Google Now, Cortana ili Siri servisima. Baš kao i drugi digitalni asistenti, Facebook M će biti u stanju da obavlja zadatke za korisnika i da pomaže u pretrazi.

Prema navodima zvaničnika Facebooka, Davida Markusa: “Za razliku od ostalih  AI-baziranih servisa na tržištu, M može da ispunjava zadatke u korisnikovo ime. Može da kupuje robu, šalje poklone voljenima, rezerviše restorane, putovanja, sastanke i još mnogo toga”.

Facebook M je trenutno u test fazi, što znači da još uvijek nije spreman za lansiranje masama. Srećni korisnici mogu postati dio M test grupe.