PODIJELI

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima utisak da je poslije neusvojene rezolucije o Srebrenici, ne samo u regionu, već i u velikom dijelu svijeta, nestala želja čak i za pričom o stvarnom pomirenju.

“Kad govorim o stabilnosti i pomirenju, ja govorim o stvarnoj stabilnosti i suštinskom pomirenju. To mi je najvažnije. Ja ne govorim o političkim posledicama, povoljnim ili nepovoljnim za bilo koga”, rekao je premijer u intervjuu za “Politiku”.

Na pitanje šta treba očekivati poslije britanskog prijedloga rezolucije, ruskog veta i incidenta u Potočarima, Vučić je odgovorio da trenutno najviše strahuje zbog regionalne nestabilnosti i političkih sukoba.

“Danas imam samo jedan strah. To više nije ispunjenje naših ekonomskih reformi. To jeste regionalna nestabilnost i politički sukobi. Veliki strah imam zbog situacije u BiH”, rekao je predsjednik Vlade Srbije.

Na pitanje da li se čuo sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem poslije napada u Potočarima, Vučić je rekao da nije i da će se sa njim čuti u ponedeljak kako bi se dogovorili oko agende posete članova Predsedništva BiH Srbiji.

“Moja sujeta i ono što sam preživeo ne smeju biti razlog da mi ne radimo na najbolji način. Ono zbog čega se nisam čuo s njim jeste njegovo objašnjenje da me nije video, da on tamo nije organizator”, naveo je Vučić i dodao da mu je Izetbegović lično nedelju dana pre komemoracije garantovao bezbednost.

Vučić je još jednom potvrdio da je njegov odnos sa predjsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem sasvim korektan.

Na pitanje zbog čega je onda zamjerio novinaru “Politike” kada ga je na konferenciji za medije upitao zašto je baš on pozvao u posjetu Srbiji članove Predsjedništva BiH, a to nije učinio predsjednik Srbije, Vučić je negirao da je bilo šta novinaru beogradskog lista zamjerio.

“Nisam se brecnuo, zaista. Mene ta protokolarna forma ne zanima. A što sam onda primio šeika Muhameda. Zato što je on princ prestolonaslednik?”, upitao je Vučić.

SLUČAJ BITIĆI VELIKI PROBLEM SA SAD

Vučić je izjavio je da je slučaj Bitići veliki bilateralni problem između Srbije i SAD. On je u intervjuu za “Politiku”na pitanje da li mu američki zvaničnici u razgovorima direktno pominju koliko je važan slučaj Bitići za odnose Srbije i SAD, odgovorio da u razgovorima predstavnici SAD ne idu u detalje, ali je istakao da je taj slučaj veliki bilateralni problem i da nije riješen u proteklih 16 godina.

Na pitanje šta mu je tačno nedavno tokom posjete Srbiji rekla pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland i da li iza njenih reči da će Rusija tek videti šta Srbiji znači EU stoji nešto opipljivije, premijer je rekao da razgovori sa američkom zvaničnom “nikad nisu jednostavni i laki”.

“Ali, ja volim tu vrstu razgovora. Ne volim te slatke razgovore, jer iz njih izađe samo sirće. Nisu prijatni ti razgovori o Bitićijima…”, dodao je premijer.