PODIJELI

ATINA – Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis smatra da će Grčkoj poslije postizanja dogovora o novom paketu pomoći sa kreditorima, biti gore nego do sada.

Varufakis je ocijenio u intervjuu za “Nju Stejtsmen” da Evropgrupu potpuno kontroliše Njemačka, da su Grčkoj “smjestili”, kao i da je referendum “protraćena šansa”.

“Nadam se da će naša vlada istrajati na restrukturisanju duga, ali ne vidim kako će njemački minister finansija (Volfgang Šojble) ikada to potpisati. Ako potpiše, to će biti čudo”, izjavio je Varufakis.

Varufakis je ocijenio da su uslovi koje je Grčka prihvatila u zamjenu za novi paket pomoći apsolutno nemogući.

“To je ona vrsta prijedloga koju date drugoj strani kada ne želite da postignete sporazum”, rekao je Varufakis.

“Ova zemlja mora da prestane da se pretvara, moramo da prestanemo da uzimamo nove kredite praveći se da smo time riješili problem, kada smo svoj dug načinili još manje održivim uz mjere dodatne štednje, koja dodatno urušava ekonomiju i vodi u humanitarnu krizu”, kazao je on.

Varufakis je opisao petomjesečne pregovore kao mučan proces, “kao kada mačka juri sopstveni rep”.

“Pitali bi nas šta ćemo sa stopama za PDV, a zatim bi odmah odbili naš prijedlog. Svoj nisu iznosili. Prije nego što smo mogli da se bilo šta dogovorimo, prešli bi na drugu temu, kao što je privatizacija. Postavili bi pitanje šta ćemo sa njom, odbili bi naš prijedlog, a onda prešli na sljedeću temu… Smestili su nam”, rekao je Varufakis.

Bivši ministar u razgovoru iznosi prilično jasan stav ko je za to kriv i ko rukovodi stavovima Evrogrupe – njemački ministar Volfgang Šojble.

“To je kao dobro naštiman orkestar, a on je dirigent”, rekao je Varufakis i dodao da “mali šum” pravi samo francuski ministar Mišel Sapin.

Ipak, Varufakis kaže da uprkos tome što Njemačka ima glavnu riječ, Angela Merkel odaje drugačiji utisak.

“Koliko sam razumio, ona je drugačija. Ona je pokušavala da spusti loptu, smiri Ciprasa i govorila mu je da ne brine, da će naći rješenje, da samo treba uraditi domaći zadatak, sarađivati sa trojkom”, rekao je Varufakis, koji lični kontakt sa Merkelovom nije imao.

Varufakis je iznio i tvrdnju da Evrogrupa pravno nije utemeljena i da ne postoji nikakav sporazum o njenom osnivanju.

“Imamo nepostojeću grupu koja je dobila ogromnu moć da upravlja životima Evropljana. Ona ne odgovara nikome, jer ne postoji u zakonima, nema bilješki, sve je povjerljivo. Nijedan građanin ne zna šte se tamo izgovora. To su praktično odluke o životu i smrti, a njen nijedan član ne odgovara nikome”, rekao je Varufakis.

Varufakis, koji je svoje povlačenje sa mjesta ministra finansija opravdao “saznanjima da će to pomoći Ciprasu u pregovorima”, najavio je i autorski tekst za njemački “Cajt” u kojem je optužio Šojblea da je već zacrtao izlazak Grčke iz evrozone.

Veoma zategnut odnos Varufakisa i Šojblea nijedna strana nikada nije skriavla od javnosti, a grčki profesor ekonomije sada kaže da mu je lično Šojble rekao da je “grexit” važan dio Šojbleovog plana za Evropu.

“Nisam pisao ovaj članak kao grčki političar koji kritikuje način na koji njemačka štampa ocrnjuje naše razumne prijedloge, koji kritikuje odbijanje Berlina da ozbiljno razmotri naš umjereni plan restrukturisanja dugova, koji kritikuje odluku Evrogroupe da da zeleno svjetlo ECB da zatvori naše banke. Pisao sam ovaj članak kao Evropljanin koji posmatra kako se razvija poseban plan za Evropu – plan doktora Šojblea”, naveo je Varufakis.

Kako je dodao, u članku koji će biti objavljen u četvrtak, postavljaju se dva pitanja čitaocima “Cajta”:

“Da li je ovo plan koji vi odobravate?” i “Da li je smatrate da je plan dobar za Evropu?”

Grčka i lideri Evropske unije postigli su  dogovor o mjerama koje Grčka treba da preduzme u zamjenu za novi trogodišnji paket pomoći toj zemlji vredan 86 milijardi evra.

Izvor: cafe.ba