PODIJELI

Sertifikat o upisu „zmijanjskog veza“, kao nematerijalnog dobra i nasljeđa čovječanstva, na Uneskovu listu nematerijalne svjetske baštine dodijeljen je Muzeju Republike Srpske.

Zmijanjski vez je prvo kandidovano nematerijalno dobro iz Republike Srpske i BiH, a od sredine 19. vijeka do danas zadržao je svoju ornamentalnu formu. Ovaj vez predstavlja specifičnu tehniku koju su radile žene na Zmijanju, selu pored Banje Luke.

Veze se tamno-plavim koncem na bijeloj podlozi i koristi se za ukrašavanje domaćinstva i ženske odjeće, među kojima se nalaze i vjenčanice, marame, haljine i posteljina. Rađen je u četiri tehnike veza, a to su prorlak, podvlakno, prutalačka i krstačka tehnika.

Prijedlog i kandidaturu zmijanjskog veza za reprezentativnu Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa od značaja za čovječanstvo pripremao je Muzej Republike Srpske, zajedno sa mnogim drugim pojedincima i institucijama koje u radionicama čuvaju ovaj plavi vez od zaborava.

Vez je kandidovan u martu 2013. godine, a kompletnu proceduru proveli su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Muzej Republike Srpske – od izmjene Zakona o muzejskoj djelatnosti u Republici Srpskoj do zaštite samog veza.