PODIJELI

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva „List“, koja se izvodi u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) zbog organizovanog kriminala.

U toku su pretresi objekata na više desetina lokacija na području opština Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški, Ljubinje i Brčko distrikt zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja ili prevara, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe dovode se u vezu sa krijumčarenjem visokotarifnih roba u BiH, odnosno, nezakonitim prometom duhana u listu i sječenog duhana. Sumnjiče se da su u periodu od marta do jula 2015. godine na tržište BiH u ilegalan promet ubacile sječeni duhan u količini većoj od 220 tona s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, čime je Budžet BiH oštećen u iznosu većem od 18 miliona KM.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a više informacija bit će saopšteno u toku dana.