PODIJELI

Republika Srpska ima dobre izvozne šanse kada je u pitanju proizvodnja voća i povrća, ali se to nedovoljno koristi, zajednička je ocjena voćara i povrtara Republike Srpske.

“Trenutno najviše izvozimo jabuku, i to u Rusiju. Imamo pouzdanog kupca i sigurno plaćanje, tako da se tu trenutno odvija najviše aktivnosti, i takva je situacija bila i prošle i ove godine”, kaže za “Novosti” predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Osim jabuka, velika izvozna šansa je i izvoz šljive, ali je njen rod ove godine potpuno podbacio i proizvedene količine neće biti dovoljne ni za domaće tržište.

“Vremenski uslovi ove godine za šljivu su bili nepovoljni, kao i za krušku koja takođe može da se izvozi. Nažalost ni rod kruške ove godine nije dobar. Možemo izvoziti još i breskvu, ali nje ipak ima u manjim količinama”, kaže Dojčinović.

Osim u Rusiju, Srpska jabuku izvozi i u skandinavske zemlje Norvešku, Švedsku, Dansku, ali to tržište ne želi ajdared, koji se najviše proizvodi u Srpskoj, nego zahtjeva posebne sorte i kvalitet jabuka kao što su pink, gala, breburn i fuđi.

Kada je u pitanju jagodičasto voće, za njim vlada ogromna potražnja u EU, a i u Evropi je poznat kvalitet naše maline, koja se najviše i proizvodi i izvozi.

“Jagodičasto voće postiže i jako dobru cijenu, pa se za malinu tako moglo dobiti i dva evra po kilogramu. Sada je cijena nešto niža, ali ne ide ispod tri marke”, kaže Dojčinović.

“Kada je u pitanju povrće, trenutno se najviše izvozi paprika i to za Rusiju, te paprika i krastavci za Švedsku”, kaže za “Novosti” predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

On ističe da poljoprivrednici iz Srpske još ne mogu da izvoze krompir, ali da su eksperti iz EU koji su prošle godine bili u kontroli dali “zeleno svjetlo” za izvoz srpskog krompira, tako da se očekuje da bi povrće koje se najviše proizvodi u RS za mjesec dana moglo da “krene” u izvoz.

“Posebno prostor Lijevča polja i Semberije ima šansu u izvozu mladog krompira. Kada su u pitanju ostale kulture, možemo izvoziti još i kupus, luk i papriku. Ovo povrće se proizvodi više nego što su domaće potrebe”, kaže Mastalo.

Izvor: Večernje Novosti