PODIJELI

“Niko nama ni našoj djeci ne može da nameće kako će se zvati jezik kojim govorimo”, poručili su roditelji đaka bošnjačke nacionalnosti iz Kotorskog kod Doboja, poslije sastanka sa Ramizom Salkićem, potpredsjednikom Srpske.

Oni žele da u svjedočanstvima njihove djece umjesto bošnjački piše bosanski jezik. Kažu samo traže, po Dejtonu, zagarantovana prava.

“Djeca su pohađala čitavu godinu bosanksi jezik, u knjigama, znači matičnim knjigama  stoji bosanki jezik .Onda 24 sata prije podijele svjedočanstava, neko telefonom javio  ili na neki drugi način da se upiše bošnjački jezik. Mi to ne prihvatamo i ne želimo da učimo jezik koji ne postoji. Mi smo Bošnjaci, imamo svoj jezik, koji se zove bosanski”, rekao je Sead Imamović, jedan od roditelja.

“Jezik bosanski ima svoju istoriju, ima svoje korijene, ima svoju tradiciju. Nije taj neko, ni Milorad Dodik ko će određivati, ko će izučavati  bosanski i može li izučavati bosanski”, rekao je  Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

Roditelji odbijaju da preuzmu  svjedočanstva u sadašnjoj formi.Poručuju da ih gramatičke zavrzlame ne interesuju. Zbog nastavka  školovanja u Federaciji, roditelji kažu, djeca će imati probleme. Najavili su i da će tražiti sastanak sa ministrom prosvjete Srpske Danom Maleševićem. Iz ministarstva prosvjete, još jednom pojašnjavaju naziv bošnjački jezik u đačkim svjedočanstvima.

“U Ustavu Republike Srpske eksplicitno je utvrđeno: „Službeni jezici Republike Srpske su: jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda“. Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika od „srpski narod“ izvodi se ekvivalentan naziv „srpski jezik“, i od „hrvatski narod“ izvodi se ekvivalentan naziv „hrvatski jezik“, a od „bošnjački narod“ moguće je jedino izvesti naziv „bošnjački jezik“, a nikako nije moguće izvesti naziv „bosanski jezik“.

Sve institucije Republike Srpske, pa tako i škole, su dužne da poštuju odredbe Ustava ovog entiteta.

Roditelji iz Kotorskog poručuju da su spremni da djecu prepišu u škole u Federaciji ili da traže instruktivnu nastavu. Na te poteze čekaće dok se ne sastanu sa ministrom Maleševićem.

Izvor: Banjaluka.com