PODIJELI

LONDON – Evropske akcije i evro su danas skočili, pošto su investitori optimistično pozdravili novu listu reformi koju je grčki premijer Aleksis Cipras dostavio kreditorima.

Francuski indeks CAC skočio je 2,4 odsto, njemački DAX za 1,6 odsto, a londonski FTSE 100 za 1,0 odsto, prenosi britanski list “Gardijan”.

Evro je ojačao 0,6 odsto na 1,1098 dolara, odnosno za 1,0 odsto prema jenu, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Šef Evrogrupe Jerun Dajselblum potvrdio je sinoć da je primio prijedlog mjera kojima Vlada Grčke namjerava da ispuni uslove za novi sporazum sa međunarodnim kreditorima koji bi tu zemlju spasao bankrota i izlaska iz Evrozone.

Predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras apelovao je danas na poslanike svoje partije Siriza u parlamentu da podrže plan fiskalnih reformi i zamjenu za dobijanje pomoći kreditora, upozorivši ih da im narod nije dao mandat da izvedu Grčku iz Evrozone.

Prema prvim informacijama, Cipras se novim planom reformi koji treba da pomogne stabilizovanje ekonomske situacije saglasio sa povećanjem poreza i reformom penzionog sistema, u skladu sa zahtjevima Evropske komisije (EK), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenio je BBC.

Pored toga, grčka vlada namjerava da smanji budžetske rashode za više od 12 milijardi evra u naredne dvije godine.

Kako je javio Rojters, u zamjenu za ustupke, Grčka očekuje od kreditora reviziju ciljnih parametara o obimu prvobitnog budžetskog suficita za predstojeće četiri godine i dobijanje novog programa finansijske pomoći od 53,5 milijardi evra za pokrivanje obaveza po dugu do kraja juna 2018. godine.

Izvor: agencije