PODIJELI

Centar javne bezbjednosti Doboj, 14.07.2015. godine Okružnom tužilaštvu Doboj podnio je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica G.Đ. iz Dervente i Ž.L., sa područja opštine Derventa, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“.

Za prvoprijavljenu G.Đ. postoji osnov sumnje da je iskoristivši svoj položaj i ovlaštenja odgovornog lica u filijali banke u Derventi, 2007. godine upotrijebila podatke iz kreditne dokumentacije klijenta i bez njegovog znanja i odobrenja navela ga kao drugog žiranta za ostvarivanje prava na kredit novog klijenta. Suprotno važećoj Odluci o uslovima poslovanja sa stanovništvom G.Đ. je kao odgovorno lice dozvolila da kreditni dosije navedenog novog klijenta nije uredno dokumentovan, odnosno da nije obezbjeđena adekvatno popunjena mjenica i zahtjev za kredit za drugog žiranta.

Realizovanjem kredita koji nije otplaćen, banci je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 19 000 KM.

Za drugoprijavljenog Ž.L. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice i zastupnik zemljoradničke zadruge potpisao i pečatom ovjerio zahtjev za kredit sa podacima za drugog žiranta, bez znanja i odobrenja lica čiji su podaci navedeni.