PODIJELI

Naoružani napadač napao je plažu ispred dva hotela u turističkom mestu Sus u Tunisu i ubio najmanje 27 osoba, a više osoba je ranjeno.

Kako je rečeno za B92 u ambasadi u Tunisu, u napadnutim hotelima nema srpskih turista. Zvaničnici u Tunisu su potvrdili da su žrtve mahom strani turisti.

Napad je izveden na plaži u blizini hotela Imperijal Marhaba, čuli su se pucnji i jedna jača detonacija, a u celom kompleksu vlada velika panika. Napadač je ubijen u vatrenom obračunu sa policijom.

Prema poslednjim informacijama, napad je izvela samo jedna osoba – mladić naoružan “kalašnjikovom” obučen u crnu majicu i crni šorts, koji je bio bos.

U blizini Imperijal Marhabe nalaze hoteli “Belvi park” i “Marhaba palas”.

Prema informacijama B92, u zoni između Susa i Hamameta se nalazi nekoliko stotina srpskih turista.

Grad Sus je popularna turistička destinacija i zapadni mediji javljaju da tamo ima mnogo turista iz Velike Britanije.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija sa napadnute plaže, na kojoj se vidi dvoje turista kako leže u pesku, a pretpostavlja se da su oboje ubijeni.Takođe, objavljena je fotografija ubijenog napadača.

“Prvo smo pomislili da su petarde, ali smo brzo shvatili šta se stvarno dešava. Na plaži je zavladala panika, moj sin je bio u vodi i supruga i ja smo vikali da izađe. Kada je dotrčao do nas, rekao je da je video da je neko pogođen”, rekao je za Skaj jedan britanski turista.

Kako prenosi Raša tudej, očevici su izjavili da im je naređeno da se vrate u svoje sobe, jer je bilo dojavljeno da je postavljena bomba u hotelu.

Brojni turisti su se zabarikadirali u svojim sobama, policija je blokirala ceo kompleks, a specijalne jedinice sa psima pretražuju oblast. Kako je naveo jedan turista, pucnjava je trajala 20-ak minuta.

U Susu je jedan od najpoznatijih turističkih kompleksa na severu Afrike u koji dolazi veliki broj turista iz Evrope.

Odgovornost za napad još uvek niko nije preuzeo.

Ovo je drugi teroristički napad u Tunisu ove godine kada su na meti bili turisti. U martu su dvojica napadača otvorili vatru u muzeju “Bardo” u tunskoj prestonici, pri čemu su pooginule 23 osobe, a među njima su bili turisti iz Španije, Poljske, Japana i Kolumbije.

Izvor: bigportal